| | KUCHNIA HISZPANSKA | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Kuchnia Hiszpańska / Gazpacho .. Nie Sty 20, 2008 12:46 am | |
| Kuchnia Hiszpańska / Gazpacho ... Składniki : zielony ogórek, 2-3 dojrzałe pomidory, po pół strąka zielonej i żółtej papryki, mała cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, kromka białego chleba, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, ząbek czosnku. Wykonanie : Ogórek obrać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ósemki i usunąć pestki. Paprykę umyć. Warzywa pokroić w małą kostkę, część odłożyć. Kromkę chleba namoczyć, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zmiksować dokładnie pokrojone warzywa z odciśniętym chlebem, cebulą i obranym ząbkiem czosnku. Dodać koncentrat pomidorowy i olej. Przyprawić. Dodać odłożone warzywa pokrojone w kostkę, wymieszać. Gazpacho podawać dobrze schłodzone. | |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Jajka po hiszpańsku ... Nie Sty 20, 2008 12:48 am | |
| Kuchnia Hiszpańska / Jajka po hiszpańsku ... Składniki : 200 g salami 100 g szynki 6 jajek 2 pomidory 1 czerwona papryka 1 cebula 2 ząbki czosnku 40 g mrożonego groszku 40 g mrożonej fasoli szparagowej 5 łyżek oleju mielona papryka sól pieprz Wykonanie : Salami pokroić w plasterki (6 odłożyć), szynkę w słupki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać pomidory, paprykę, fasolkę i groszek, wymieszać. Dusić 15 minut i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać wędlinę i wymieszać. W masie zrobić 6 dołków, wbić w nie po jajku i przykryć 6 plastrami salami. Zapiekać 7 minut w temp. 200 st. | |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Kacze udka w pomarańczach ... Nie Sty 20, 2008 12:49 am | |
| Kuchnia Hiszpańska / Kacze udka w pomarańczach ... Składniki : 4 duże kacze udka sól pieprz 3 łyżki oliwy 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łyżka mąki listek laurowy strączek chili 1 pomarańcza 1/2 l wytrawnego bialego wina 20 dag zielonych oliwek 1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie : Udka natrzeć solą i pieprzem. Posiekać cebulę i czosnek, marchewki i umytą pomarańczę pokroić w plasterki. Udka usmażyć w brytfannie na oliwie. Odwrócić skórką do dołu, obłożyć cebulą, czosnkiem i marchewkami. Podsmażyć i posypać mąką, dodac liść laurowy, chili i 2/3 plastrów pomarańczy. Przykryć, piec ok. 30 minut w temp. 225 st. Wlać wino, piec jeszcze ok. 40 minut w temp. 200 st. Udka i marchewki wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito. Gotować, aż 1/3 sosu wyparuje. Przyprawić octem balsamicznym i ewentualnie solą i pieprzem. Dodać pokrojone oliwki. Sosem polać kaczkę. Obłożyć marchewkami i resztą plasterków pomarańczy. | |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Dorsz romantyczny Nie Sty 20, 2008 5:18 pm | |
| Dorsz romantyczny
|
|
Składniki | Przepis | 6 sporych kawałków dorsza, 3 ząbki czosnku, 10 dag masła, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/4 łyżeczki bialego pieprzu, 200 ml mleka, sól | Kawałki dorsza ułożyć w natłuszczonej brytfannie, pokryć kostkami masla i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy masło się stopi, posypać przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zmieszanym z natką pietruszki. Doprawić pieprzem i zalać osolonym mlekiem. Piec w ciepłym piekarniku przez ok 30 min. Podawać z ziemniakami z wody. |
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| | | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Cordero con grisante Nie Sty 20, 2008 5:21 pm | |
| Cordero con grisante
|
|
Składniki | Przepis | *0,5 kg jagnięciny ( choć równie dobrze smakuje z cielęciną a nawet wołowiną) *warzywa, jakie się ma: dużą paprykę, dużą cebulę, pół główki czosnku, mała marchewka, kawałek pora *puszka groszku konserwowego *sól, pieprz, chili, zioła *oliwa | Mięsko pokroić w podłużne kawałki, wrzucić na chwilę na rozgrzaną, suchą patelnie, posypać ostrą papryką. Lekko rumiane wrzucić do garnka, zostawiając na patelni sos. Wszystkie warzywa zmiksować razem,najlepiej w malakserze na drobne kawałki, ale mozna je tez zmiażdżyć na papkę. Wrzucić na patelnie, podlać oliwą i chwilę dusić. Przelać całość do mięsa, z hiszpańska nie szczęzić oliwy, dusić kilka chwil po przykryciem. Można od czasu do czasu podlać wodą lub czerwonym winem. Pod koniec dodać lekko odsączony groszek, podusić jeszcze z 15 minut. I najważniejsze: wsypać mnóstwo przypraw, zwłaszcza chili. Sos musi być bardzo ostry, podany z ryżem - wyśmienity. |
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Paella Mixta Nie Sty 20, 2008 5:27 pm | |
| Paella Mixta
|
|
Składniki | Przepis | 1/2 kurczaka 150/200 g kalamarow (w pierscieniach ) 150g krewetek 5-6 sztuk mejillones (malza czarna -mule ) 1 glowa ryby morskiej 2 pomidory 4 zabki czosnku 2 straczki zielonej papryki olej z oliwek azafran ryz (garsc na osobe) cytryna
| Na szerokiej patelni (najlepiej paellera- patelnia na ktorej sie przyrzadza paelle) wlewamy olej z oliwek. Na podgrzany olej wrzucamy pocwiartowanego na drobne kawalki kurczaka po zarumienieni sciagamy z patelni. Wylewamy przypalony tluszcz ,wycieramy patelnie papierowym recznikiem
Warzywa kroimy w drobna kostke, na patelnie ponownie wlewamy olej i podsmazamy pokrojony: czosnek,zielona papryke,pomidora ( ta czynnosc ma niano "sofrito" i jest podstawa wielu hiszpanskich potraw: zup ,ryzu i sosow. Do tak przygotowanego sofrito dodajemy kurczaka ,kalmary i dusimy ok 2-3 min. W miedzyczasie musimy przygotowac wywar z glowy rybiej , do garnka z lekko osolona woda wrzucamy na wrzatek uprzednio pozbawiaona skrzeli glowe ryby,gotujemy kilka minut, odstawiamy i cedzimy przez sitko- wywar ten bedziemy dolewali do ryzu. Nastepnie do kurczaka i kalmarow dodajemy : krewetki i wsypujemy ryz (garsc na osobe) po 2 minutach mieszajac dolewamy wywar z ryby i dodajemy malze, po zagotowaniu zmniejszamy gaz ,posypujemy odrobina aszafranu i soli jesli bedzie to konieczne dolewamy wody , uwazajac aby nie przypalic ryzu.Podajemy z cwiartkami pokrojanej cytryny ,ktora to skropimy ryz na talerzu. BUEN PROVECHO !! |
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| | | | Sponsored content
| Temat: Re: KUCHNIA HISZPANSKA | |
| |
| | | | KUCHNIA HISZPANSKA | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |