www.goldenclub-europa.com
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
www.goldenclub-europa.com

najlepsza strona w internecie
 
IndeksIndeks  PortalePortale  GalleryGallery  SzukajSzukaj  Latest imagesLatest images  RejestracjaRejestracja  Zaloguj  

 

 KUCHNIA HISZPANSKA

Go down 
AutorWiadomość
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA  HISZPANSKA Empty
PisanieTemat: Kuchnia Hiszpańska / Gazpacho ..   KUCHNIA  HISZPANSKA EmptyNie Sty 20, 2008 12:46 am


Kuchnia Hiszpańska / Gazpacho
...
Składniki
:

zielony
ogórek,
2-3 dojrzałe pomidory,
po pół strąka zielonej i żółtej
papryki,
mała cebula,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
kromka
białego chleba,
łyżka oliwy z oliwek,
sól, pieprz,
ząbek czosnku.


Wykonanie
:

Ogórek
obrać. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ósemki i usunąć
pestki. Paprykę umyć. Warzywa pokroić w małą kostkę, część odłożyć. Kromkę
chleba namoczyć, cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zmiksować dokładnie
pokrojone warzywa z odciśniętym chlebem, cebulą i obranym ząbkiem czosnku. Dodać
koncentrat pomidorowy i olej. Przyprawić. Dodać odłożone warzywa pokrojone w
kostkę, wymieszać. Gazpacho podawać dobrze schłodzone.
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA  HISZPANSKA Empty
PisanieTemat: Jajka po hiszpańsku ...   KUCHNIA  HISZPANSKA EmptyNie Sty 20, 2008 12:48 am

Kuchnia Hiszpańska / Jajka po
hiszpańsku ...
Składniki
:

200
g salami
100 g szynki
6 jajek
2 pomidory
1 czerwona papryka
1
cebula
2 ząbki czosnku
40 g mrożonego groszku
40 g mrożonej fasoli
szparagowej
5 łyżek oleju
mielona papryka
sól
pieprz

Wykonanie
:

Salami
pokroić w plasterki (6 odłożyć), szynkę w słupki. Cebulę i czosnek obrać,
posiekać. Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda
nasienne i pokroić w paski. Cebulę i czosnek podsmażyć na oleju, dodać pomidory,
paprykę, fasolkę i groszek, wymieszać. Dusić 15 minut i przełożyć do
żaroodpornego naczynia. Dodać wędlinę i wymieszać. W masie zrobić 6 dołków, wbić
w nie po jajku i przykryć 6 plastrami salami. Zapiekać 7 minut w temp. 200 st.
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA  HISZPANSKA Empty
PisanieTemat: Kacze udka w pomarańczach ...   KUCHNIA  HISZPANSKA EmptyNie Sty 20, 2008 12:49 am

Kuchnia Hiszpańska / Kacze udka w
pomarańczach ...
Składniki
:

4
duże kacze udka
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
1 cebula
3 ząbki
czosnku
2 marchewki
1 łyżka mąki
listek laurowy
strączek chili
1
pomarańcza
1/2 l wytrawnego bialego wina
20 dag zielonych oliwek
1
łyżka octu balsamicznego

Wykonanie
:

Udka
natrzeć solą i pieprzem. Posiekać cebulę i czosnek, marchewki i umytą pomarańczę
pokroić w plasterki. Udka usmażyć w brytfannie na oliwie. Odwrócić skórką do
dołu, obłożyć cebulą, czosnkiem i marchewkami. Podsmażyć i posypać mąką, dodac
liść laurowy, chili i 2/3 plastrów pomarańczy. Przykryć, piec ok. 30 minut w
temp. 225 st. Wlać wino, piec jeszcze ok. 40 minut w temp. 200 st. Udka i
marchewki wyjąć z brytfanny. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito. Gotować, aż
1/3 sosu wyparuje. Przyprawić octem balsamicznym i ewentualnie solą i pieprzem.
Dodać pokrojone oliwki. Sosem polać kaczkę. Obłożyć marchewkami i resztą
plasterków pomarańczy.
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA  HISZPANSKA Empty
PisanieTemat: Dorsz romantyczny   KUCHNIA  HISZPANSKA EmptyNie Sty 20, 2008 5:18 pm

Dorsz romantyczny

KUCHNIA  HISZPANSKA Tr2
SkładnikiPrzepis
6 sporych kawałków dorsza,
3 ząbki czosnku,
10 dag masła,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1/4 łyżeczki bialego pieprzu,
200 ml mleka,
sól
Kawałki
dorsza ułożyć w natłuszczonej brytfannie, pokryć kostkami masla i
wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Gdy masło się stopi, posypać
przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zmieszanym z natką pietruszki.
Doprawić pieprzem i zalać osolonym mlekiem. Piec w ciepłym piekarniku
przez ok 30 min. Podawać z ziemniakami z wody.
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA  HISZPANSKA Empty
PisanieTemat: Moja Paella   KUCHNIA  HISZPANSKA EmptyNie Sty 20, 2008 5:19 pm


Moja Paella

KUCHNIA  HISZPANSKA Tr2
SkładnikiPrzepis
- 40 dag ryżu
- ok. 1 l bulionu rozpuszczonego ze szczyptą szafranu
- 3 udka z kurczaka
- 25 dag wędzonego boczku (ew. szynki)
- ok. 50 dag krewetek (ja wolę same krewetki ale można dać np. po 15 dag krewetek, małży i kalmarów)
- 2 spore ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- 2 strąki papryki (najlepiej czerwona i zielona)
- ok. 1 szklanka groszku (mrożony lub z puszki)
- 4-5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- słodka papryka w proszku
1. Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i słodką papryką. Obsmażamy na 1 łyżce oleju na dużym ogniu.
2.
Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy
posiekany czosnek i cebule- smazymy na małym ogniu, aż się zeszklą.
3. Następnie dodajemy krewetki i pokrojoną w paseczki parykę- podsmażamy chwilę.
4.
Następnie dodajemy ryż i smażymy ok. 5 minut aż stanie się szklisty.
Wlewamy bulion, dodajemy udka z kurczaka i groszek (rozmrożony a jeżeli
z puszki to odsączony i opłukany z zalewy) i dusimy wszstko ok. 20
minut- aż płyn odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i ew. papryką.
5. Przekładamy do żaroodpornego naczynia z odrobiną oliwy i zapiekamy 5 minut.

S M A C Z N E G O !!! KUCHNIA  HISZPANSKA Chef
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA  HISZPANSKA Empty
PisanieTemat: Cordero con grisante   KUCHNIA  HISZPANSKA EmptyNie Sty 20, 2008 5:21 pm

Cordero con grisante

KUCHNIA  HISZPANSKA Tr2
SkładnikiPrzepis
*0,5
kg jagnięciny ( choć równie dobrze smakuje z cielęciną a nawet
wołowiną) *warzywa, jakie się ma: dużą paprykę, dużą cebulę, pół główki
czosnku, mała marchewka, kawałek pora *puszka groszku konserwowego
*sól, pieprz, chili, zioła *oliwa
Mięsko
pokroić w podłużne kawałki, wrzucić na chwilę na rozgrzaną, suchą
patelnie, posypać ostrą papryką. Lekko rumiane wrzucić do garnka,
zostawiając na patelni sos. Wszystkie warzywa zmiksować razem,najlepiej
w malakserze na drobne kawałki, ale mozna je tez zmiażdżyć na papkę.
Wrzucić na patelnie, podlać oliwą i chwilę dusić. Przelać całość do
mięsa, z hiszpańska nie szczęzić oliwy, dusić kilka chwil po
przykryciem. Można od czasu do czasu podlać wodą lub czerwonym winem.
Pod koniec dodać lekko odsączony groszek, podusić jeszcze z 15 minut. I
najważniejsze: wsypać mnóstwo przypraw, zwłaszcza chili. Sos musi być
bardzo ostry, podany z ryżem - wyśmienity.
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA  HISZPANSKA Empty
PisanieTemat: Paella Mixta   KUCHNIA  HISZPANSKA EmptyNie Sty 20, 2008 5:27 pm

Paella Mixta

KUCHNIA  HISZPANSKA Tr2
SkładnikiPrzepis
1/2 kurczaka
150/200 g kalamarow (w pierscieniach )
150g krewetek
5-6 sztuk mejillones (malza czarna -mule )
1 glowa ryby morskiej
2 pomidory
4 zabki czosnku
2 straczki zielonej papryki
olej z oliwek
azafran
ryz (garsc na osobe)
cytryna

Na szerokiej patelni (najlepiej paellera- patelnia na ktorej sie przyrzadza paelle)
wlewamy
olej z oliwek. Na podgrzany olej wrzucamy pocwiartowanego na drobne
kawalki kurczaka po zarumienieni sciagamy z patelni.
Wylewamy przypalony tluszcz ,wycieramy patelnie papierowym recznikiem

Warzywa
kroimy w drobna kostke, na patelnie ponownie wlewamy olej i
podsmazamy pokrojony: czosnek,zielona papryke,pomidora ( ta czynnosc ma
niano "sofrito" i jest podstawa wielu hiszpanskich potraw: zup
,ryzu i sosow.
Do tak przygotowanego sofrito dodajemy kurczaka
,kalmary i dusimy ok 2-3 min. W miedzyczasie musimy przygotowac wywar z
glowy rybiej , do garnka z
lekko osolona woda
wrzucamy na wrzatek uprzednio pozbawiaona skrzeli glowe ryby,gotujemy
kilka minut, odstawiamy i cedzimy przez sitko- wywar ten bedziemy
dolewali do ryzu. Nastepnie do kurczaka i kalmarow dodajemy :
krewetki i wsypujemy ryz (garsc na osobe) po 2 minutach mieszajac
dolewamy wywar z ryby i dodajemy malze, po zagotowaniu zmniejszamy
gaz ,posypujemy odrobina aszafranu i soli jesli bedzie to konieczne
dolewamy wody , uwazajac aby nie przypalic ryzu.Podajemy z cwiartkami
pokrojanej cytryny ,ktora to skropimy ryz na talerzu. BUEN PROVECHO !!
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA  HISZPANSKA Empty
PisanieTemat: Jajecznica po hiszpańsku   KUCHNIA  HISZPANSKA EmptyNie Sty 20, 2008 5:28 pm

Jajecznica po hiszpańsku

KUCHNIA  HISZPANSKA Tr1
SkładnikiPrzepis
6 jajek
4 dojrzałe pomidory
2 średnie cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól i i pieprz do smaku
Pomidory
sparzyć. Obrać ze skórek. Miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać
oliwę. Przesmażyć na niej obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę
oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidory. Dusić przez ok.
15 min. Doprawić solą i pieprzem. Dodać rozkłócone jajka. Dokładnie
wymieszać. Smażyć aż jajka się zetną. Jajecznicę posypać natką
pietruszki. Podawać z białym pieczywem.
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Sponsored content





KUCHNIA  HISZPANSKA Empty
PisanieTemat: Re: KUCHNIA HISZPANSKA   KUCHNIA  HISZPANSKA Empty

Powrót do góry Go down
 
KUCHNIA HISZPANSKA
Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» KUCHNIA CHINSKA

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
www.goldenclub-europa.com :: ROZRYWKA :: KULINARIA-
Skocz do: