www.goldenclub-europa.com
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
www.goldenclub-europa.com

najlepsza strona w internecie
 
IndeksIndeks  PortalePortale  GalleryGallery  SzukajSzukaj  Latest imagesLatest images  RejestracjaRejestracja  Zaloguj  

 

 MIESA

Go down 
AutorWiadomość
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

MIESA Empty
PisanieTemat: MIESA   MIESA EmptySob Sty 19, 2008 9:46 pm

MIESA
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

MIESA Empty
PisanieTemat: Rolada z mięsa mielonego   MIESA EmptyNie Sty 20, 2008 1:15 am

Rolada z mięsa
mielonego



Składniki:
1 kg mięsa mielonego wyrobić jak na
mielone
Nadzienie:
• 2 – 3 średnie marchewki pokrojone w kostkę

średni por pokrojony w krążki
• 0,5 kg pieczarek pokrojonych w kostkę
Na 2
łyżkach oleju przesmażamy 2 min. marchewkę,dodajemy pieczarki i por i razem
smażymy jeszcze 5 minut.
Wykonanie:
Mięso rozwałkować na
pergaminie wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą (grubość ok. 1 cm).Na całości rozłożyć nadzienie lekko przestudzone i zwinąć w
rulon.Roladę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem korytku łączeniem do dołu.Piec 1
godz. w 200C co jakiś czas odlewając tłuszcz
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

MIESA Empty
PisanieTemat: Żeberka z morelami   MIESA EmptyNie Sty 20, 2008 1:15 am

Żeberka z
morelami



Składniki:
1 kg cienkich żeberek
1-2 łyżki masła lub
oleju
2 duże cebule
4 łyżki cukru brunatnego (daję zwykły)
1,5 łyżeczki
soli
1 łyżka ketchupu
1 łyżeczka papryki mielonej
1 łyżka sosu
Worcester
2 łyżki octu winnego
4 łyżki soku z cytryny
250 ml
wody
500 g moreli z puszki
lub 200 g suszonych moreli (lub puszka
broskwiń)
kilka czarnych oliwek (nie
koniecznie)
Wykonanie:
Masło lub olej rozgrzać,żeberka
silnie obsmażyć po obu stronach,wyłożyć na blachę do pieczenia (ja używam
naczynia żaroodpornego).Cebulę obrać,pokroić w
plasterki,oddzielić poszczególne pierścienie i usmażyć na tłuszczu na
jasnozłocisty kolor.Cukier połączyć z solą,papryką mieloną (ja mieszam słodką i
ostrą),ketchupem,sosem Worcester,octem winnym,sokiem z cytryny i wodą (ja dodaję
jeszcze łyżkę miodu i trochę sosu chili),dodać do cebuli i gotować 3
minuty.Polać mięso, przykryć i wstawić do piekarnika (200-225˚C) na 55-60 minut
(ja trzymam nawet 1,5 godziny).Morele z puszki wyłożyć na sito i pozostawić do
obcieknięcia,dołożyć do mięsa na 10 minut przed zakończeniem pieczenia (ja z
powodzeniem używam zamiennie brzoskwiń, kilka wrzucam do potrawy, reszta prosto
do lodówki i potem na talerz–zimne do gorących żeberek mniaaam!).Potrawę odkryć
i piec dalej,sos odtłuścić (ja tego nigdy nie czynię) i włożyć kilka czarnych
oliwek.Podawać z ryżem lub bagietką lub ziemniakami purée ze śmietanką i cebulką
dymką.
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

MIESA Empty
PisanieTemat: Kurczak curry   MIESA EmptyNie Sty 20, 2008 1:16 am

Kurczak
curry



Składniki:
• 2 piersi z kurczaka
• 500 ml jogurtu
naturalnego
• 3 łyżeczki curry
• sól, pieprz (do smaku)
• 1/2 łyżeczki
czerwonej papryki
• oliwa do smażenia
Wykonanie:
1.Na
początku przygotujemy marynatę:do jogurtu dodajemy curry,czerwoną paprykę,sól i
pieprz (do smaku).Mieszamy dokładnie.Piersi z kurczaka myjemy
i kroimy w kostkę.Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na min.1
godzinę.
2. Rozgrzewamy na patelni oliwę.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka
z całą marynatą.Smażymy ok. 10-15 minut.Podajemy z ryżem
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

MIESA Empty
PisanieTemat: Szaszłyki ziemniaczane   MIESA EmptyNie Sty 20, 2008 1:17 am

Szaszłyki
ziemniaczane



Składniki:
Ziemniaki-6szt.,pierś z
kurczaka-30dag.,cebula-1szt.,olej-2łyżki,sól,pieprz
Sos:brzoskwinie z
puszki-25dag.,curry-2łyżeczki,jogurt
naturalny-200ml,śmietana-2łyżeczki,szczypiorek-1pęczek
Wykonanie:
Przygotować
sos:brzoskwinie odsączyć z zalewy,pokroić w kostkę,włożyć do miseczki.Szczypiorek umyć,posiekać.Jogurt połączyć ze śmietna i
curry.Dodać do brzoskwiń,wymieszać.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Posypać
posiekanym szczypiorkiem.
Cebulę obrać,pokroić na cząstki.Mięso
opłukać,osuszyć,pokroić na małe kawałki.Na szpikulce nadziewać
kolejno:ziemniaki,kawałki mięsa i cebuli.Oprószyć solą i pieprzem.Smażyć na
oleju przez 8-10 min.Podawać polane sosem
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

MIESA Empty
PisanieTemat: Placek po węgiersku 2   MIESA EmptyNie Sty 20, 2008 5:32 pm

Placek po węgiersku 2

MIESA Tr2
SkładnikiPrzepis
Na placek:
ok.1- 1,5 kg ziemniaków ( w zależności od ilości gości)
1 duza lub 2 małe cebule
kilka łyzek mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz, dwie łyzeczki czosnku granulowanego.
odrobina mleka (dzięki temu ciasto nie zciemnieje)
olej do smażenia

Sos:
ok.1kg mięsa wieprzowego albo wołowego jak kto woli
3 średnie cebule
1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem(ok 400-500g)
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, czosnek
granulowany, gałka muszkatołowa, łyżeczka ostrej musztardy,dwie łyzki
ketchupu.
Placek:
Pewnie kazdy wie jak sie zmaży placki ziemniaczane, ale w skrócie
opisze. Ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce( albo przy pomocy robota
kuchennego). Wymieszać i dodać mąkę, jajko i przyprawy. Na końcu dodać
ze 3 łyzki mleka. Wymieszać.

Sos:
Cebulę pokroić w piórka, obsypać obficie papryka w proszku w zależności
od upodobań wiecej słodka lub ostrą i zeszklić na oleju. Mięso pokroić
w kostkę i dodać do garnka z cebulką podlać wodą i dusić. Gdy mieso
będzie juz prawie miękkie wsypać mrożoną marchewkę z groszkiem i
wymieszać. Gdy temperatura sosu sie wyrówna mozemy dodać wszystkie
przyprawy na samym końcu gałke muszkatołową. Sos powinien być juz tak
gęsty ze nie powinien wymagać dodatkowego zaprawiania.I to by było na
tyle. Powiem Wam że ten przepis to przepis z knajpy w której pracowałam
i jest naprawdę świetny. Polecam każdemu bo bardzo wydajny w sam raz na
dużą rodzinną wyżerkę.
Teraz pozostaje już tylko usmażyć
placuszki polać sosem przyozdobić kleksem śmietanki, ketchupem, i natka
pietruszki i SMACZNEGO!!!!!
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

MIESA Empty
PisanieTemat: Placek po węgiersku   MIESA EmptyNie Sty 20, 2008 5:33 pm

Placek po węgiersku

MIESA Tr3
SkładnikiPrzepis
Placki

ziemniaki
mąka
jajko
sól
cebula (w kosteczkę)

sos z mięsem

1kg wołowiny lub wieprzowiny
3 liście laurowe
7 ziaren ziela angielskiego
2 sosy do pieczeni ciemnej (knorr)
przyprawa do mięsa mielonego (2 łyżki stołowe)
sól
1 ząbek czosnku
margaryna
pieprz
maggi
mąka
woda
ser
A więc,
jak
robić placki ziemniaczane każdy wie, więc pisał nie będę. Moja sugestia
brzmi - osobiście wolę troszeczkę grubszy placek z dobrze zapieczonymi
bokami, ale może niektórzy wolą np: cieniutkie.

Mięso kroimy w kosteczkę, następnie posypujemy przyprawą do mięsa mielonego.
Całość
wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, a następnie dodajemy liść laurowy oraz
ziele angielskie. Solimy oraz pieprzymy. Całość podpiekamy, a następnie
dolewamy wody aby mięso się dusiło. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Gdy
mięso będzie już mięciutkie a woda odparuje całość znowu podpiekamy.
Następnie dolewamy zimnej wody, mieszamy wszystko, a następnie
wsypujemy dwie paczki sosu do pieczeni (należy pamiętać aby woda nie
była wrząca). Mieszamy wszystko do momentu aż sos zgęstnieje. Jeżeli
sos okaże się zbyt rzadki możemy do garnuszka wsypać mąkę i dokładnie
wymieszać z wodą. Sporządzony roztwór wlewamy powoli ciągle mieszając
aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli sos tego wymaga
magujemy,pieprzymy (wg uznania)

Placek kładziemy na talerzu
polewamy sosem z kawałkami mięsa, przkrywamy znowu plackiem i znowu
plewamy sosem z kawałeczkami mięsa. Całość posypujemy startym żółtym
serem.
Smacznego !!!
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Sponsored content





MIESA Empty
PisanieTemat: Re: MIESA   MIESA Empty

Powrót do góry Go down
 
MIESA
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
www.goldenclub-europa.com :: ROZRYWKA :: KULINARIA-
Skocz do: