| | MIESA | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: MIESA Sob Sty 19, 2008 9:46 pm | |
| | |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Rolada z mięsa mielonego Nie Sty 20, 2008 1:15 am | |
| Rolada z mięsa mielonegoSkładniki:1 kg mięsa mielonego wyrobić jak na mielone Nadzienie: • 2 – 3 średnie marchewki pokrojone w kostkę • średni por pokrojony w krążki • 0,5 kg pieczarek pokrojonych w kostkę Na 2 łyżkach oleju przesmażamy 2 min. marchewkę,dodajemy pieczarki i por i razem smażymy jeszcze 5 minut. Wykonanie: Mięso rozwałkować na pergaminie wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą (grubość ok. 1 cm).Na całości rozłożyć nadzienie lekko przestudzone i zwinąć w rulon.Roladę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem korytku łączeniem do dołu.Piec 1 godz. w 200C co jakiś czas odlewając tłuszcz | |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Żeberka z morelami Nie Sty 20, 2008 1:15 am | |
| Żeberka z morelamiSkładniki: 1 kg cienkich żeberek 1-2 łyżki masła lub oleju 2 duże cebule 4 łyżki cukru brunatnego (daję zwykły) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżka sosu Worcester 2 łyżki octu winnego 4 łyżki soku z cytryny 250 ml wody 500 g moreli z puszki lub 200 g suszonych moreli (lub puszka broskwiń) kilka czarnych oliwek (nie koniecznie) Wykonanie:Masło lub olej rozgrzać,żeberka silnie obsmażyć po obu stronach,wyłożyć na blachę do pieczenia (ja używam naczynia żaroodpornego).Cebulę obrać,pokroić w plasterki,oddzielić poszczególne pierścienie i usmażyć na tłuszczu na jasnozłocisty kolor.Cukier połączyć z solą,papryką mieloną (ja mieszam słodką i ostrą),ketchupem,sosem Worcester,octem winnym,sokiem z cytryny i wodą (ja dodaję jeszcze łyżkę miodu i trochę sosu chili),dodać do cebuli i gotować 3 minuty.Polać mięso, przykryć i wstawić do piekarnika (200-225˚C) na 55-60 minut (ja trzymam nawet 1,5 godziny).Morele z puszki wyłożyć na sito i pozostawić do obcieknięcia,dołożyć do mięsa na 10 minut przed zakończeniem pieczenia (ja z powodzeniem używam zamiennie brzoskwiń, kilka wrzucam do potrawy, reszta prosto do lodówki i potem na talerz–zimne do gorących żeberek mniaaam!).Potrawę odkryć i piec dalej,sos odtłuścić (ja tego nigdy nie czynię) i włożyć kilka czarnych oliwek.Podawać z ryżem lub bagietką lub ziemniakami purée ze śmietanką i cebulką dymką. | |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Kurczak curry Nie Sty 20, 2008 1:16 am | |
| Kurczak currySkładniki:• 2 piersi z kurczaka • 500 ml jogurtu naturalnego • 3 łyżeczki curry • sól, pieprz (do smaku) • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki • oliwa do smażenia Wykonanie:1.Na początku przygotujemy marynatę:do jogurtu dodajemy curry,czerwoną paprykę,sól i pieprz (do smaku).Mieszamy dokładnie.Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.Zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na min.1 godzinę. 2. Rozgrzewamy na patelni oliwę.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka z całą marynatą.Smażymy ok. 10-15 minut.Podajemy z ryżem | |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Szaszłyki ziemniaczane Nie Sty 20, 2008 1:17 am | |
| Szaszłyki ziemniaczaneSkładniki:Ziemniaki-6szt.,pierś z kurczaka-30dag.,cebula-1szt.,olej-2łyżki,sól,pieprz Sos:brzoskwinie z puszki-25dag.,curry-2łyżeczki,jogurt naturalny-200ml,śmietana-2łyżeczki,szczypiorek-1pęczek Wykonanie:Przygotować sos:brzoskwinie odsączyć z zalewy,pokroić w kostkę,włożyć do miseczki.Szczypiorek umyć,posiekać.Jogurt połączyć ze śmietna i curry.Dodać do brzoskwiń,wymieszać.Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Posypać posiekanym szczypiorkiem. Cebulę obrać,pokroić na cząstki.Mięso opłukać,osuszyć,pokroić na małe kawałki.Na szpikulce nadziewać kolejno:ziemniaki,kawałki mięsa i cebuli.Oprószyć solą i pieprzem.Smażyć na oleju przez 8-10 min.Podawać polane sosem | |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Placek po węgiersku 2 Nie Sty 20, 2008 5:32 pm | |
| Placek po węgiersku 2
|
|
Składniki | Przepis | Na placek: ok.1- 1,5 kg ziemniaków ( w zależności od ilości gości) 1 duza lub 2 małe cebule kilka łyzek mąki pszennej 1 jajko sól, pieprz, dwie łyzeczki czosnku granulowanego. odrobina mleka (dzięki temu ciasto nie zciemnieje) olej do smażenia Sos: ok.1kg mięsa wieprzowego albo wołowego jak kto woli 3 średnie cebule 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem(ok 400-500g) przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, łyżeczka ostrej musztardy,dwie łyzki ketchupu. | Placek: Pewnie kazdy wie jak sie zmaży placki ziemniaczane, ale w skrócie opisze. Ziemniaki i cebule zetrzeć na tarce( albo przy pomocy robota kuchennego). Wymieszać i dodać mąkę, jajko i przyprawy. Na końcu dodać ze 3 łyzki mleka. Wymieszać. Sos: Cebulę pokroić w piórka, obsypać obficie papryka w proszku w zależności od upodobań wiecej słodka lub ostrą i zeszklić na oleju. Mięso pokroić w kostkę i dodać do garnka z cebulką podlać wodą i dusić. Gdy mieso będzie juz prawie miękkie wsypać mrożoną marchewkę z groszkiem i wymieszać. Gdy temperatura sosu sie wyrówna mozemy dodać wszystkie przyprawy na samym końcu gałke muszkatołową. Sos powinien być juz tak gęsty ze nie powinien wymagać dodatkowego zaprawiania.I to by było na tyle. Powiem Wam że ten przepis to przepis z knajpy w której pracowałam i jest naprawdę świetny. Polecam każdemu bo bardzo wydajny w sam raz na dużą rodzinną wyżerkę. Teraz pozostaje już tylko usmażyć placuszki polać sosem przyozdobić kleksem śmietanki, ketchupem, i natka pietruszki i SMACZNEGO!!!!! |
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Placek po węgiersku Nie Sty 20, 2008 5:33 pm | |
| Placek po węgiersku
|
|
Składniki | Przepis | Placki
ziemniaki mąka jajko sól cebula (w kosteczkę)
sos z mięsem
1kg wołowiny lub wieprzowiny 3 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego 2 sosy do pieczeni ciemnej (knorr) przyprawa do mięsa mielonego (2 łyżki stołowe) sól 1 ząbek czosnku margaryna pieprz maggi mąka woda ser | A więc, jak robić placki ziemniaczane każdy wie, więc pisał nie będę. Moja sugestia brzmi - osobiście wolę troszeczkę grubszy placek z dobrze zapieczonymi bokami, ale może niektórzy wolą np: cieniutkie.
Mięso kroimy w kosteczkę, następnie posypujemy przyprawą do mięsa mielonego. Całość wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, a następnie dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Solimy oraz pieprzymy. Całość podpiekamy, a następnie dolewamy wody aby mięso się dusiło. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Gdy mięso będzie już mięciutkie a woda odparuje całość znowu podpiekamy. Następnie dolewamy zimnej wody, mieszamy wszystko, a następnie wsypujemy dwie paczki sosu do pieczeni (należy pamiętać aby woda nie była wrząca). Mieszamy wszystko do momentu aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki możemy do garnuszka wsypać mąkę i dokładnie wymieszać z wodą. Sporządzony roztwór wlewamy powoli ciągle mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli sos tego wymaga magujemy,pieprzymy (wg uznania)
Placek kładziemy na talerzu polewamy sosem z kawałkami mięsa, przkrywamy znowu plackiem i znowu plewamy sosem z kawałeczkami mięsa. Całość posypujemy startym żółtym serem. Smacznego !!! |
| |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: MIESA | |
| |
| | | | MIESA | |
|
| Permissions in this forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |