KapuśniakSkładniki:40-50dkg kapusty kiszonej
marchew
1szt.
pietruszka
kawałek selera
ziemniaki
cebula
kawałek boczku
najlepiej wędzonego
majeranek, pieprz, kostka rosołowa
ziele ang., liść
laurowy
Wykonanie:Kapustę jeśli długa pokroic na
drobno,zalać wodą,gotować,wrzucić ziele ang,liść laurowy.
Marchew zetrzeć na grubych oczkach dorzucić do kapusty oraz
resztę całych warzyw.Boczek pokroić w słupki,wrzucić na patelnię z 2 lyżkami
rozgrzanego oleju (wtedy lepiej się wytopi) dorzucić pokrojoną w kostkę
cebulę,podsmażyć i wrzucić do gotujacej się kapusty.Można dodać kostkę
rosołową.Sypnąć majeranku i gotowac do miękkości kapusty.Ziemniaki ok. 5 sztuk
pokroić w kosteczke i ugotować w osobnym garnku z dodatkiem soli.Gdy kapusta
miekka dorzucić ziemniaki,ja wlewam je razem z wodą w której się gotowały jesli
kapusta jest zbyt gesta.Przygotować zasmażkę, na patelnię z masłem lub olejem
sypnać 1-2 łyżki mąki,mieszać, lekko zrumienić po czym dodac do kapuśniaku
energicznie mieszając by nie zrobiły się kluski(najlepiej trzepaczką tzw.
rózgą).Sypnąć majeranku,świeżo zmielonego pieprzu a gdy za kwaśny można dodać
trochę cukru.Chwilę zagotować i zupa gotowa.Najlepsza jest na drugi dzień,
nabiera wtedy smaku lub po odstaniu np. godzinę po ugotowaniu.