www.goldenclub-europa.com
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
www.goldenclub-europa.com

najlepsza strona w internecie
 
IndeksIndeks  PortalePortale  GalleryGallery  SzukajSzukaj  Latest imagesLatest images  RejestracjaRejestracja  Zaloguj  

 

 ZUPY

Go down 
AutorWiadomość
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

ZUPY Empty
PisanieTemat: ZUPY   ZUPY EmptySob Sty 19, 2008 7:10 pm

ZUPY
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

ZUPY Empty
PisanieTemat: Kapuśniak   ZUPY EmptyNie Sty 20, 2008 1:12 am

Kapuśniak


Składniki:
40-50dkg kapusty kiszonej
marchew
1szt.
pietruszka
kawałek selera
ziemniaki
cebula
kawałek boczku
najlepiej wędzonego
majeranek, pieprz, kostka rosołowa
ziele ang., liść
laurowy
Wykonanie:
Kapustę jeśli długa pokroic na
drobno,zalać wodą,gotować,wrzucić ziele ang,liść laurowy.

Marchew zetrzeć na grubych oczkach dorzucić do kapusty oraz
resztę całych warzyw.Boczek pokroić w słupki,wrzucić na patelnię z 2 lyżkami
rozgrzanego oleju (wtedy lepiej się wytopi) dorzucić pokrojoną w kostkę
cebulę,podsmażyć i wrzucić do gotujacej się kapusty.Można dodać kostkę
rosołową.Sypnąć majeranku i gotowac do miękkości kapusty.Ziemniaki ok. 5 sztuk
pokroić w kosteczke i ugotować w osobnym garnku z dodatkiem soli.Gdy kapusta
miekka dorzucić ziemniaki,ja wlewam je razem z wodą w której się gotowały jesli
kapusta jest zbyt gesta.Przygotować zasmażkę, na patelnię z masłem lub olejem
sypnać 1-2 łyżki mąki,mieszać, lekko zrumienić po czym dodac do kapuśniaku
energicznie mieszając by nie zrobiły się kluski(najlepiej trzepaczką tzw.
rózgą).Sypnąć majeranku,świeżo zmielonego pieprzu a gdy za kwaśny można dodać
trochę cukru.Chwilę zagotować i zupa gotowa.Najlepsza jest na drugi dzień,
nabiera wtedy smaku lub po odstaniu np. godzinę po ugotowaniu.
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

ZUPY Empty
PisanieTemat: barszcz biały   ZUPY EmptyNie Sty 20, 2008 5:29 pm


barszcz biały

ZUPY Tr1
SkładnikiPrzepis
ZUPA:
- 2 średnie surowe białe kiełbaski;
- duża cebula;
- 5-6 ząbków czosnku;
- kilkanaście ziaren pieprzu czarnego;
- 5 listków laurowych;
- "Barszcz biały" WINIARY.


DODATKOWO:
- 40 dag ziemniaków;
- 10 dag słoniny;
- buteleczka kwaśnej śmietany 18%;
- 2 jajka;
- 20-30 dag kiełbasy zwyczajnej.


[dwa obiady dla dwóch osób]
Do
garnka wlać 2,5 litra zimnej wody, dodać listki, pieprz (ja wkladam w
taką metalową kuleczkę do parzenia herbaty, żeby nie trzeba się było
bawić w wyciąganie ziarenek z talerza), obraną przekrojoną wzdłuż na
cztery cebulę i obrane przekrojone wzdłuż ząbki czosnku. Zagotować,
zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę (każdą oddzielnie).
Kiełbasę parzyć (nie gotować!) ok. 40 minut.
"Barszcz biały" WINIARY rozmieszać w szklance zimnej wody starannie rozgniatając krupki.
Wywar doprowadzić do wrzenia, wlać barszcz, mieszając zagotować i gotować na małym ogniu 10-15 minut.


Obiad 1:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować.
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić na patelni.
Ugotowane ziemniaki utłuc ze skwarkami.
Barszcz podać w wazie, oddzielnie w misce tłuczone ziemniaki i kwaśną śmietanę.
Każdemu włożyć białą kiełbasę, wlać zupę. Na talerzach doprawiać barszcz śmietaną.


Obiad 2:
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić.
Kiełbasę zwyczajną pokroić na dość grube ćwierćplasterki, zesmażyć.
Barszcz podawać w wazie, oddzielnie jajka na twardo, skwarki z kiełbasy, kwaśną śmietanę i świeży chleb.
Doprawiać na talerzach według upodobań.


SMACZNEGO!!!
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Sponsored content





ZUPY Empty
PisanieTemat: Re: ZUPY   ZUPY Empty

Powrót do góry Go down
 
ZUPY
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
www.goldenclub-europa.com :: ROZRYWKA :: KULINARIA-
Skocz do: