www.goldenclub-europa.com
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
www.goldenclub-europa.com

najlepsza strona w internecie
 
IndeksIndeks  PortalePortale  GalleryGallery  SzukajSzukaj  Latest imagesLatest images  RejestracjaRejestracja  Zaloguj  

 

 PIZZA

Go down 
AutorWiadomość
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

PIZZA Empty
PisanieTemat: PIZZA   PIZZA EmptyNie Sty 20, 2008 12:36 am

PIZZA
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

PIZZA Empty
PisanieTemat: Domowa pizza z pomidorami   PIZZA EmptyNie Sty 20, 2008 12:36 am

Domowa pizza z pomidorami


PIZZA Pizza-z-pomidorami-mini


Składniki:
Ciasto na pizzę:
- 25 g drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- 1 łyżka ciepłej wody
- 400 g
mąki
- 3/4 łyżki soli
- 2 łyżki oliwy
- 150-180 ml zimnej wody
Dodatki:
- garść świeżej bazylii
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
-
ser żółty
- pomidory
- 2-3 łyżki suszonego oregano
Sposób przyrządzenia:
Drożdże wymieszajcie z łyżką ciepłej wody i połączcie z łyżką cukru. Na
stolnicę albo do dużej miski wsypcie 400 g mąki (możecie ją przesiać, jeśli
macie ochotę) i 3/4 łyżki soli. Gdy drożdże się rozpuszczą wlejcie zaczyn do
mąki i wyrabiajcie ciasto. Stopniowo dolewajcie zimną wodę – powinno wystarczyć
nieco ponad pół szklanki – i 2 łyżki oliwy. Cały czas wyrabiajcie, aż masa
stanie się gładka i miękka. Z ciasta uformujcie kulę, przykryjcie ściereczką i
zostawcie na około godzinę.
W tym czasie możecie zająć się pozostałymi składnikami. Ze świeżej, umytej i
osuszonej bazylii, oliwy i szczypty soli zróbcie pesto (a w zasadzie – prawie
pesto, bo bez orzechów i parmezanu). Czyli zmiksujcie składniki tak, by powstała
gęsta, kremowa zielona masa.
Pomidory ułóżcie w miseczce i zalejcie
wrzątkiem. Po kilku minutach bez problemu usuniecie skórkę i będziecie mogli
pokroić je w dość grube plastry.
Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach albo po prostu pokrójcie w cienkie
plastry.
Posmarujcie naczynia do zapiekania oliwą albo wyłóżcie papierem do
pieczenia i zabierajcie się za ciasto, które powinno być już gotowe.
Rozwałkujcie je cienko (jeśli przykleja się do stolnicy lub wałka, oprószcie
mąką) i wyłóżcie na dno przygotowanych naczyń. Posmarujcie masą z bazylii,
posypcie serem i częścią oregano i podpieczcie w piekarniku. Po 5-7 minutach
wyjmijcie, ułóżcie na pizzy pomidory, posypcie resztą oregano i zapiekajcie aż
do lekkiego zrumienienia brzegów ciasta, czyli około 10 minut.
Uwagi:
Taka ilość ciasta wystarczy na dwie średniej wielkości naczynia do zapiekania
i powinna nakarmić 3-4 głodne osoby.
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
 
PIZZA
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
www.goldenclub-europa.com :: ROZRYWKA :: KULINARIA-
Skocz do: