www.goldenclub-europa.com
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
www.goldenclub-europa.com

najlepsza strona w internecie
 
IndeksIndeks  PortalePortale  GalleryGallery  SzukajSzukaj  Latest imagesLatest images  RejestracjaRejestracja  Zaloguj  

 

 DESERY

Go down 
AutorWiadomość
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

DESERY Empty
PisanieTemat: DESERY   DESERY EmptySob Sty 19, 2008 11:58 pm

DESERY
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

DESERY Empty
PisanieTemat: Tort czekoladowo-orzechowy   DESERY EmptySob Sty 19, 2008 11:59 pm

Tort czekoladowo-orzechowy


Składniki:

  • 4 rozdzielone jajka
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki brandy
  • 2 szklanki orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem
  • 2 łyżki mąki
Krem czekoladowo-koniakowy

  • 2 szklanki czekolady mlecznej
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki tłustej śmietany
  • 1 łyżka brandy
  • 1 szklanka orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem

Sposób przygotowania:

  • 1. Włożyć żółtka, cukier i brandy do miski.
  • Ucierać, aż masa stanie się gęsta i biała.
  • Białka ubić w misce na sztywną pianę.
  • Dodać do żółtek razem z orzechami i mąką.
  • 2. Wylać powstałe ciasto do lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem
    tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Piec 40 minut.
  • Studzić w blasze.
  • 3. Aby otrzymać krem, włożyć czekoladę, kawę rozpuszczalną, śmietanę i
    brandy do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i
    podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Zdjąć naczynie z rondla i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
  • Rozprowadzić krem na wierzchu i po bokach ostudzonego ciasta.
  • Posypać orzechami, a na bokach lekko je docisnąć.
  • Pozostawić do stężenia.


DESERY Tort_czekoladowo_orzechowy
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

DESERY Empty
PisanieTemat: Sernik czekoladowo-kawowy   DESERY EmptyNie Sty 20, 2008 12:02 am

Sernik czekoladowo-kawowy


Składniki:

  • 1 opakowanie (225 g) pokruszonych wafli czekoladowych
  • 110 g roztopionego masła
Krem czekoladowo-kawowy

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 szklanka sera homogenizowanego
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 roztrzepane jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady
  • Polewa likierowo-kawowa
  • 4 łyżki likieru kawowego
  • 2 łyżki ciemnego rumu
  • 1 1/2 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 55 g masła
  • 1/2 szklanki tłustej śmietany

Sposób przygotowania:

  • 1. Włożyć pokruszone wafle i masło do miski, wymieszać.
  • Wcisnąć mieszaninę na dno lekko natłuszczonej i wyścielonej papierem
    tortownicy o średnicy 20 cm.
  • Włożyć do lodówki, aż stężeje.
  • 2. Aby przygotować krem, rozpuścić w naczyniu kawę w niewielkiej ilości
    wody.
  • Odstawić do wystudzenia.
  • 3. Włożyć do miski ser, śmietanę, jajka, cukier i rozpuszczoną kawę.
  • Utrzeć na jednolitą masę.
  • 4. Wyłożyć połowę kremu na przygotowaną podstawę.
  • Do kremu dodać 4 łyżki stopionej czekolady i rozmieszać patyczkiem.
  • To samo zrobić z pozostałym kremem i pozostałą czekoladą.
  • Piec 40 minut.
  • Schłodzić w blasze.
  • 5. Aby wykonać polewę, wlać likier i rum do rondla.
  • Umieścić nad gotującą się na średnim ogniu wodą.
  • Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanka zmniejszy objętość do
    polowy.
  • Dodać czekoladę, masło i śmietanę.
  • Ciągle gotować, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Zdjąć rondel z ognia.
  • Odstawić, aż trochę zgęstnieje.
  • Rozprowadzić polewę na sernik i zostawić do stężenia.


DESERY Sernik_czekoladowo_kawowy
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

DESERY Empty
PisanieTemat: Murzynek   DESERY EmptyNie Sty 20, 2008 12:03 am

Murzynek


Składniki:

  • 2 1/4 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 175 g posiekanego masła
  • 5 rozdzielonych jajek
  • 3 łyżki przesianej mąki
  • przesiane kakao do posypania
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  • 1. Włożyć czekoladę, cukier i masło do naczynia żaroodpornego ustawionego
    nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej
    konsystencji.
  • Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
  • Ubijając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę.
  • 2. Białka ubić w misce na sztywną pianę.
  • Dodać do masy czekoladowej.
  • Wylać powstałe ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Piec 45 minut (sprawdzić patyczkiem).
  • Studzić w blasze.
  • 3. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao.


DESERY Murzynek
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

DESERY Empty
PisanieTemat: Tort egipski   DESERY EmptyNie Sty 20, 2008 12:07 am

Tort egipski


Składniki:

  • 1 3/4 szklanki masła
  • 370 g ciasta kataifi
  • orzechy pistacjowe do posypania
Krem

  • 1 szklanka zmielonego ryżu
  • 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mleka
Syrop

  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka esencji pomarańczowej lub waniliowej

Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzewamy piekarnik a nastepnie smarujemy masłem 3 tortownice o
    średnicy 23 cm.
  • Dzielimy ciasto na 3 części i wykładamy do foremek (dokładnie rozdzielamy
    nitki ciasta).
  • 2. Rozpuszczamy masło i polewamy wszystkie 3 części ciasta, tak aby były
    dokładnie pokryte.
  • 3. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180° C, a następnie zwiększamy
    temperaturę do 230° C.
  • Pieczemy jeszcze 10 minut, na złoty kolor.
  • 4. Przygotowujemy krem: mieszamy ryż, śmietanę, cukier i mleko.
  • Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką, aż do uzyskania
    jednolitej masy.
  • Gotujemy jeszcze 20 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie
    lekko ciągnąca.
  • Odstawiamy, aby krem ostygł.
  • 5. Przygotowujemy syrop: mieszamy cukier, wodę i sok z cytryny.
  • Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 5-7 minut na małym ogniu.
  • Dodajemy esencję pomarańczową lub waniliową i gotujemy na małym ogniu, aż
    syrop zacznie oblepiać drewnianą łyżkę.
  • Odstawiamy i studzimy do temperatury pokojowej.
  • 6. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odlewamy nadmiar masła z
    foremek (możemy je zachować na przyszłość).
  • Polewamy wszystkie 3 części ciasta syropem i odstawiamy na 30 minut, aby
    dobrze nasiąkło.
  • 7. Kładziemy jeden krążek ciasta na płaskim talerzu i smarujemy połową
    kremu. Przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy resztą kremu.
  • Na wierzchu układamy trzeci krążek ciasta.
  • 8. Posypujemy orzechami pistacjowymi.


DESERY Tort_egipski
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

DESERY Empty
PisanieTemat: Torcik truskawkowy   DESERY EmptyNie Sty 20, 2008 12:07 am

Torcik truskawkowy


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 110 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • stopione masło
  • 2 szklanki truskawek
  • 4 szklanki tłustej śmietany do ubicia

Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier.
  • Wetrzeć masło lub margarynę. Zrobić na środku wgłębienie i dodać mleko oraz
    śmietanę.
  • Szybko wymieszać, aby uzyskać miękkie ciasto.
  • 2. Wyłożyć na oproszoną mąką stolnicę, zagnieść tylko pięć razy.
  • Wziąć yh ciasta i uformować okrągły placek o grubości 2-3 cm.
  • Obciąć brzeg radełkiem lub nożem do pizzy.
  • Z pozostałego ciasta uformować placek o mniejszej średnicy, ale tej samej
    grubości.
  • 3. Położyć większy krążek na natłuszczonej blaszce i posmarować masłem.
  • Położyć na wierzchu mniejszy krążek i również posmarować masłem lub
    margaryną.
  • 4. Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku, aż się zarumieni na wierzchu i
    spodzie.
  • Wyjąć na druciany stojak do ostygnięcia.
  • 5. Póki ciasto jest lekko ciepłe, rozdzielić warstwy.
  • Wypełnić środek bitą śmietaną i truskawkami posypanymi cukrem.
  • Ozdobić szczyt śmietaną i truskawkami.
  • Podawać z dodatkową śmietaną, ubitą, ale lekko płynną.


DESERY Torcik_truskawkowy
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

DESERY Empty
PisanieTemat: Torcik śmietanowo-malinowy   DESERY EmptyNie Sty 20, 2008 12:08 am

Torcik śmietanowo-malinowy


Składniki:

  • 1 paczka waniliowego lub czekoladowego biszkoptu w proszku
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki nalewki wiśniowej
  • 2 1/2 szklanki tłustej śmietany
  • 1 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto biszkoptowe zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • 2. Wyciąć z papieru do pieczenia koło na wymiar tortownicy o średnicy 20 cm.
  • Posmarować tłuszczem dno i brzegi tortownicy, wyścielić dno papierem i
    natłuścić lekko papier.
  • Wyłożyć ciasto biszkoptowe do blachy i piec 15-20 minut — ciasto powinno być
    sprężyste.
  • Wyjąć z piekarnika i włożyć na druciany stojak do wystygnięcia.
  • Otworzyć klamrę tortownicy i zdjąć bok.
  • 3. Kiedy ciasto ostygnie, pociąć je ostrożnie na 4 równe krążki.
  • Wymieszać mleko i łyżkę likieru, nasączyć tym krążki biszkoptu.
  • Odstawić na 15-20 minut.
  • 4. Ubić śmietanę na sztywno, dodać 1 łyżkę likieru.
  • Na ozdobny talerz położyć krążek biszkoptu, rozprowadzić na nim śmietanę i
    ułożyć maliny.
  • Przykryć kolejną warstwą, postępując podobnie.
  • Wierzch i boki przykryć śmietaną i ozdobić malinami.
  • Schłodzić przed podaniem.


DESERY Torcik_smietanowo_malinowy
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

DESERY Empty
PisanieTemat: Szarlotka domowa   DESERY EmptyNie Sty 20, 2008 12:08 am

Szarlotka domowa


Składniki:

  • 30 dkg mąki,
  • 20 dkg schłodzonego masła (margaryny.,
  • 10 dkg drobnego cukru,
  • cukier waniliowy (ew. kawałeczek laski wanilii.,
  • 1 żółtko plus łyżka śmietany,
  • 1 kg jabłek (antonówki najlepsze; jeśli inne to upewnijmy się, że są kwaśne,
    bo takie są wskazane..

Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąkę siekamy drobno ze schłodzonym masłem. Dodajemy cukier,
    żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt
  • kruche i nie chce się gładko zagnieść, to dorzucamy łyżkę śmietany.
  • 2. Formujemy w dosyć gruby wałek i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • 3. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Ciasto po wyjęciu z
    lodówki dzielimy na 2 części w proporcjach 2/3 i
  • 1/3. Większym kawałkiem wyklejamy dno formy. Pozostałą część chowamy do
    lodówki.
  • 4. Jak wyklejać ciastem: najprościej pokroić ciasto w plasterki ok. 0,7 cm i
    układać je na formie łącząc brzegi dotykających
  • do siebie plasterków, lekko rozpłaszczając i uciskając zachodzące na siebie
    brzegi. Oczywiście pamiętamy o wyrobieniu
  • kołnierza ciasta na wys. co najmniej 3 cm. Teraz tylko nakłuwamy ciasto w
    kilku miejscach widelcem i wkładamy do dobrze
  • nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. (Ciasto po wyjęciu musi być suche i
    tylko lekko zarumienione..
  • 5. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na wyjęty z
    piekarnika spód ciasta wykładamy utarte jabłka, odciskając
  • je energicznie z soku. Robi to wrażenie, że pozostaje "samo suche", ale to
    pozorne.
  • 6. Teraz należy resztą ciasta wykleić wierzch - starając się połączyć z
    brzegiem (kołnierzem. upieczonego spodu. Przy tej
  • czynności nie musimy już tak starannie sklejać poszczególnych plasterków
    ciasta. Szparki te zastępują nakłuwanie widelcem.
  • Pieczemy ok. 30 min. w temp. 200 st.C.
  • 7. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy obficie cukrem pudrem. Po ostygnięciu
    zsuwamy z blachy.


DESERY Szarlotka_domowa
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

DESERY Empty
PisanieTemat: Sernik pornarańczowo-lirnonkowy   DESERY EmptyNie Sty 20, 2008 12:09 am

Sernik pornarańczowo-lirnonkowy


Składniki:

  • 1 szklanka pokruszonych zwykłych herbatników
  • 75 g roztopionego masła
  • prażone wiórki kokosowe do dekoracji
Nadzienie
pomarańczowo-limonkowe


  • 200 g sera homogenizowanego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 1/2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczy
  • 1 1/2 łyżeczki drobno startej skórki limonki
  • 3 łyżeczki soku pomarańczowego
  • 3 łyżeczki soku limonki
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki bitej śmietany

Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypać herbatniki do miski, dodać masło i dokładnie wymieszać.
  • Wyłożyć powstałą mieszaniną dno i boki dobrze natłuszczonej niskiej
    tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Piec 5-8 minut, wystudzić.
  • 2. Przygotować masę.
  • Wsypać do miski cukier.
  • Dodać ser homogenizowany, skórki pomarańczy i limonki, sok pomarańczowy i
    limonkowy.
  • Utrzeć na kremową masę.
  • Ciągle ucierając, dodać jajko, a potem mleko skondensowane i śmietanę.
  • 3. Wyłożyć masę na herbatnikowe ciasto i piec 25-30 minut.
  • Wyłączyć piekarnik i wystudzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach
    piekarnika.
  • Przed podaniem schłodzić.
  • Podawać udekorowane prażonymi wiórkami kokosowymi.


DESERY Sernik_pomaranczowo_limonkowy
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

DESERY Empty
PisanieTemat: Mazurek czekoladowy   DESERY EmptyNie Sty 20, 2008 12:10 am

Mazurek czekoladowy


Składniki:

  • 30 dkg mąki (krupczatka najlepsza, ale nie obowiązkowa.,
  • 20 dkg masła,
  • 10 dkg cukru pudru,
  • 3 żółtka ugotowane na twardo,
  • 1/3 laski wanilii.
Do ubrania:

  • 5 dkg płatków migdałowych,
  • 1/2 opakowania śmietanki,
  • 1/3 kostki masła,
  • 6 łyżek cukru pudru (czubatych.,
  • zapach migdałowy lub arakowy,
  • kilkanaście całych migdałów,
  • smażona skórka pomarańczowa.

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stół. Siekamy z masłem na drobno.
  • 2. Dodajemy przetarte przez sitko żółtka i mieszamy z pozostałymi
    składnikami.
  • 3. Teraz dodajemy przesiany cukier puder, wanilię wyciśniętą z laski
    waniliowej i wszystko szybko i energicznie zarabiamy na
  • jednolite ciasto. Formujemy kulę, którą wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • 4. Tortownicę lub inną wybraną foremkę smarujemy masłem. 3/4 schłodzonego
    ciasta kroimy w plastry i wylepiamy całe dno na wys.
  • ok. 1 cm. Z pozostałej części robimy cienki wałek i umieszczamy go na brzegu
    formy. Przyciskamy palcami do dna, jednocześnie
  • robiąc delikatne "gofrowanie". W kilku miejscach nakłuwamy widelcem i
    wkładamy do dobrze ciepłego piekarnika na ok. 30 min.
  • 5. Ciasto jest upieczone, gdy stanie się lekko złote, a skrobnięte
    delikatnie paznokciem będzie odchodziło od powierzchni
  • kruchymi, drobnymi grudkami. Wyjmujemy je wtedy z piekarnika.
  • 6. 4-5 dkg płatów migdałowych mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru pudru i 3
    łyżkami śmietanki. Lekko ugniatamy, tak by
  • powstała dość gęsta masa, niekoniecznie bardzo zmacerowana. Tą masą
    smarujemy upieczony placek. Ci, którym nigdy dość skórki
  • pomarańczowej, dokładają gdzie niegdzie bardzo drobno posiekaną usmażoną
    skórkę.
  • 7. Placek wkładamy na 3-5 min. do piekarnika. Masa powinna przesuszyć się na
    placku.
Czekolada:

  • 1. Na garnku z wodą stawiamy drugi garnuszek. Wkładamy pokruszoną tabliczkę
    czekolady i masło. Gdy osiągną stan płynny,
  • mieszamy je ze sobą i dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Kilka kropel wybranego
    zapachu (migdałowy, arakowy.. Następnie dolewamy 5-
  • 6 łyżek śmietanki. Całość mieszamy do chwili, aż uzyskamy gęstą jednolitą
    masę czekoladową. Trwa to kilka minut.
  • 2. Wylewamy gorącą czekoladę na placek i rozpościeramy za pomocą łyżki na
    całej powierzchni.
Dekoracja:

  • 1. Gdy czekolada stanie się chłodna i zacznie tężeć, możemy rozpocząć
    dekorowanie mazurka. To najprzyjemniejsza część pracy.
  • Do dekoracji tradycyjnie używa się smażonej skórki pomarańczowej, migdałów,
    orzechów włoskich i owoców z konfitur. Oczywiście
  • można poszaleć i ubrać je czymkolwiek innym, co nam przyjdzie do głowy i
    wejdzie pod rękę. Powinny to być drobne elementy.
  • 2. Dekorujemy mazurek migdałami (całymi. i skórką pomarańczową, którą
    wycinam w zależności od nastroju w różne wzory.


DESERY Mazurek_czekoladowy
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

DESERY Empty
PisanieTemat: Eklerki   DESERY EmptyNie Sty 20, 2008 12:11 am

Eklerki


Składniki:

  • Ciasto
  • 1 szklanka wody
  • 4 łyżki margaryny
  • 1 szklanka przesianej mąki
  • 3 roztrzepane jajka
Masa

  • 1 szklanka tłustej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki likieru kawowego lub
  • 1 łyżka mocnej czarnej kawy
  • Polewa czekoladowa
  • 1 1/2 szklanki gorzkiej czekolady
  • 1/4 szklanki śmietany

Sposób przygotowania:

  • 1. Wlać wodę do rondla, włożyć margarynę, podgrzewać na małym ogniu do
    stopienia margaryny i zagotowania wody.
  • Zdjąć z ognia i dodać mąkę, szybko mieszając.
  • Przenieść znów na ogień, stale mieszać, aż mieszanina uformuje kulkę wokół
    łyżki. Ostudzić.
  • 2. Stopniowo dodawać jajka, dobrze ubijając.
  • Łyżeczką wykładać ciasto na natłuszczoną blachę, popryskać zimną wodą.
  • 3. Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i
    piec dalej 30 minut na złoty kolor.
  • Przekłuć ciastka, aby dać ujście parze.
  • Ostudzić w miejscu wolnym od przeciągu.
  • 4. Ubić śmietanę na sztywno, dodając cukier puder i likier kawowy.
  • Napełnić ciastka.
  • Polać polewą czekoladową.


DESERY Eklerki
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

DESERY Empty
PisanieTemat: Placki z jabłkami   DESERY EmptyNie Sty 20, 2008 12:13 am

Placki z jabłkami


Składniki:

  • 20 dkg mąki,
  • 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru,
  • 3 jajka,
  • 4 nieduże jabłka (papierówki.,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki cukru pudru (plus cukier puder do posypania.,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania ciasta:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy
    zsiadłe mleko, a później sól i mąkę.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy z masą żółtkową i zostawiamy na
    chwilę w spokoju. W tym czasie obieramy jabłka i
  • wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na niezbyt grube krążki.
  • 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go sporo, tak by smażące się
    placki unosiły się na nim swobodnie.
  • 4. Do ciasta wkładamy krążki jabłka. Najlepiej taką ilość, jaka mieści się
    jednorazowo na patelni. Otaczamy je ciastem i
  • kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy na rumiano po obu stronach.
  • 5. Po zdjęciu z patelni, kładziemy na chwilę na papierowy ręcznik lub
    serwetki, aby ściągnąć nadmiar tłuszczu. Każdą partię
  • placuszków osypujemy cukrem pudrem.


DESERY Placki_z_jablkami
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Sponsored content





DESERY Empty
PisanieTemat: Re: DESERY   DESERY Empty

Powrót do góry Go down
 
DESERY
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
www.goldenclub-europa.com :: ROZRYWKA :: KULINARIA-
Skocz do: