| | DESERY | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: DESERY Sob Sty 19, 2008 11:58 pm | |
| | |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Tort czekoladowo-orzechowy Sob Sty 19, 2008 11:59 pm | |
| Tort czekoladowo-orzechowy
|
|
Składniki:
- 4 rozdzielone jajka
- 1 1/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki brandy
- 2 szklanki orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem
- 2 łyżki mąki
Krem czekoladowo-koniakowy
- 2 szklanki czekolady mlecznej
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 szklanki tłustej śmietany
- 1 łyżka brandy
- 1 szklanka orzechów włoskich łuskanych, rozgniecionych wałkiem
|
| Sposób przygotowania:
- 1. Włożyć żółtka, cukier i brandy do miski.
- Ucierać, aż masa stanie się gęsta i biała.
- Białka ubić w misce na sztywną pianę.
- Dodać do żółtek razem z orzechami i mąką.
- 2. Wylać powstałe ciasto do lekko natłuszczonej i wyłożonej papierem
tortownicy o średnicy 22 cm.
- Piec 40 minut.
- Studzić w blasze.
- 3. Aby otrzymać krem, włożyć czekoladę, kawę rozpuszczalną, śmietanę i
brandy do naczynia żaroodpornego ustawionego nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zdjąć naczynie z rondla i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
- Rozprowadzić krem na wierzchu i po bokach ostudzonego ciasta.
- Posypać orzechami, a na bokach lekko je docisnąć.
- Pozostawić do stężenia.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Sernik czekoladowo-kawowy Nie Sty 20, 2008 12:02 am | |
| Sernik czekoladowo-kawowy
|
|
Składniki:
- 1 opakowanie (225 g) pokruszonych wafli czekoladowych
- 110 g roztopionego masła
Krem czekoladowo-kawowy
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 szklanka sera homogenizowanego
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 3 roztrzepane jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 szklanka roztopionej ciemnej czekolady
- Polewa likierowo-kawowa
- 4 łyżki likieru kawowego
- 2 łyżki ciemnego rumu
- 1 1/2 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 55 g masła
- 1/2 szklanki tłustej śmietany
|
| Sposób przygotowania:
- 1. Włożyć pokruszone wafle i masło do miski, wymieszać.
- Wcisnąć mieszaninę na dno lekko natłuszczonej i wyścielonej papierem
tortownicy o średnicy 20 cm.
- Włożyć do lodówki, aż stężeje.
- 2. Aby przygotować krem, rozpuścić w naczyniu kawę w niewielkiej ilości
wody.
- Odstawić do wystudzenia.
- 3. Włożyć do miski ser, śmietanę, jajka, cukier i rozpuszczoną kawę.
- Utrzeć na jednolitą masę.
- 4. Wyłożyć połowę kremu na przygotowaną podstawę.
- Do kremu dodać 4 łyżki stopionej czekolady i rozmieszać patyczkiem.
- To samo zrobić z pozostałym kremem i pozostałą czekoladą.
- Piec 40 minut.
- Schłodzić w blasze.
- 5. Aby wykonać polewę, wlać likier i rum do rondla.
- Umieścić nad gotującą się na średnim ogniu wodą.
- Gotować, mieszając od czasu do czasu, aż mieszanka zmniejszy objętość do
polowy.
- Dodać czekoladę, masło i śmietanę.
- Ciągle gotować, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zdjąć rondel z ognia.
- Odstawić, aż trochę zgęstnieje.
- Rozprowadzić polewę na sernik i zostawić do stężenia.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Murzynek Nie Sty 20, 2008 12:03 am | |
| Składniki:
- 2 1/4 szklanki gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 1 szklanka cukru pudru
- 175 g posiekanego masła
- 5 rozdzielonych jajek
- 3 łyżki przesianej mąki
- przesiane kakao do posypania
- cukier puder do posypania
|
| Sposób przygotowania:
- 1. Włożyć czekoladę, cukier i masło do naczynia żaroodpornego ustawionego
nad rondlem z gotującą się wodą i podgrzewać, mieszając, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- Ubijając, dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę.
- 2. Białka ubić w misce na sztywną pianę.
- Dodać do masy czekoladowej.
- Wylać powstałe ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm.
- Piec 45 minut (sprawdzić patyczkiem).
- Studzić w blasze.
- 3. Tuż przed podaniem posypać cukrem pudrem i kakao.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Tort egipski Nie Sty 20, 2008 12:07 am | |
| Składniki:
- 1 3/4 szklanki masła
- 370 g ciasta kataifi
- orzechy pistacjowe do posypania
Krem
- 1 szklanka zmielonego ryżu
- 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
Syrop
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka esencji pomarańczowej lub waniliowej
|
| Sposób przygotowania:
- 1. Rozgrzewamy piekarnik a nastepnie smarujemy masłem 3 tortownice o
średnicy 23 cm.
- Dzielimy ciasto na 3 części i wykładamy do foremek (dokładnie rozdzielamy
nitki ciasta).
- 2. Rozpuszczamy masło i polewamy wszystkie 3 części ciasta, tak aby były
dokładnie pokryte.
- 3. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180° C, a następnie zwiększamy
temperaturę do 230° C.
- Pieczemy jeszcze 10 minut, na złoty kolor.
- 4. Przygotowujemy krem: mieszamy ryż, śmietanę, cukier i mleko.
- Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszając trzepaczką, aż do uzyskania
jednolitej masy.
- Gotujemy jeszcze 20 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie
lekko ciągnąca.
- Odstawiamy, aby krem ostygł.
- 5. Przygotowujemy syrop: mieszamy cukier, wodę i sok z cytryny.
- Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 5-7 minut na małym ogniu.
- Dodajemy esencję pomarańczową lub waniliową i gotujemy na małym ogniu, aż
syrop zacznie oblepiać drewnianą łyżkę.
- Odstawiamy i studzimy do temperatury pokojowej.
- 6. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i odlewamy nadmiar masła z
foremek (możemy je zachować na przyszłość).
- Polewamy wszystkie 3 części ciasta syropem i odstawiamy na 30 minut, aby
dobrze nasiąkło.
- 7. Kładziemy jeden krążek ciasta na płaskim talerzu i smarujemy połową
kremu. Przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy resztą kremu.
- Na wierzchu układamy trzeci krążek ciasta.
- 8. Posypujemy orzechami pistacjowymi.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Torcik truskawkowy Nie Sty 20, 2008 12:07 am | |
| Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżki cukru
- 110 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki mleka
- stopione masło
- 2 szklanki truskawek
- 4 szklanki tłustej śmietany do ubicia
|
| Sposób przygotowania:
- 1. Przesiać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier.
- Wetrzeć masło lub margarynę. Zrobić na środku wgłębienie i dodać mleko oraz
śmietanę.
- Szybko wymieszać, aby uzyskać miękkie ciasto.
- 2. Wyłożyć na oproszoną mąką stolnicę, zagnieść tylko pięć razy.
- Wziąć yh ciasta i uformować okrągły placek o grubości 2-3 cm.
- Obciąć brzeg radełkiem lub nożem do pizzy.
- Z pozostałego ciasta uformować placek o mniejszej średnicy, ale tej samej
grubości.
- 3. Położyć większy krążek na natłuszczonej blaszce i posmarować masłem.
- Położyć na wierzchu mniejszy krążek i również posmarować masłem lub
margaryną.
- 4. Piec 15-20 minut w nagrzanym piekarniku, aż się zarumieni na wierzchu i
spodzie.
- Wyjąć na druciany stojak do ostygnięcia.
- 5. Póki ciasto jest lekko ciepłe, rozdzielić warstwy.
- Wypełnić środek bitą śmietaną i truskawkami posypanymi cukrem.
- Ozdobić szczyt śmietaną i truskawkami.
- Podawać z dodatkową śmietaną, ubitą, ale lekko płynną.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Torcik śmietanowo-malinowy Nie Sty 20, 2008 12:08 am | |
| Torcik śmietanowo-malinowy
|
|
Składniki:
- 1 paczka waniliowego lub czekoladowego biszkoptu w proszku
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki nalewki wiśniowej
- 2 1/2 szklanki tłustej śmietany
- 1 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych malin
|
| Sposób przygotowania:
- 1. Przygotować ciasto biszkoptowe zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- 2. Wyciąć z papieru do pieczenia koło na wymiar tortownicy o średnicy 20 cm.
- Posmarować tłuszczem dno i brzegi tortownicy, wyścielić dno papierem i
natłuścić lekko papier.
- Wyłożyć ciasto biszkoptowe do blachy i piec 15-20 minut ciasto powinno być
sprężyste.
- Wyjąć z piekarnika i włożyć na druciany stojak do wystygnięcia.
- Otworzyć klamrę tortownicy i zdjąć bok.
- 3. Kiedy ciasto ostygnie, pociąć je ostrożnie na 4 równe krążki.
- Wymieszać mleko i łyżkę likieru, nasączyć tym krążki biszkoptu.
- Odstawić na 15-20 minut.
- 4. Ubić śmietanę na sztywno, dodać 1 łyżkę likieru.
- Na ozdobny talerz położyć krążek biszkoptu, rozprowadzić na nim śmietanę i
ułożyć maliny.
- Przykryć kolejną warstwą, postępując podobnie.
- Wierzch i boki przykryć śmietaną i ozdobić malinami.
- Schłodzić przed podaniem.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Szarlotka domowa Nie Sty 20, 2008 12:08 am | |
| Składniki:
- 30 dkg mąki,
- 20 dkg schłodzonego masła (margaryny.,
- 10 dkg drobnego cukru,
- cukier waniliowy (ew. kawałeczek laski wanilii.,
- 1 żółtko plus łyżka śmietany,
- 1 kg jabłek (antonówki najlepsze; jeśli inne to upewnijmy się, że są kwaśne,
bo takie są wskazane..
|
| Sposób przygotowania:
- 1. Przesianą mąkę siekamy drobno ze schłodzonym masłem. Dodajemy cukier,
żółtko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt
- kruche i nie chce się gładko zagnieść, to dorzucamy łyżkę śmietany.
- 2. Formujemy w dosyć gruby wałek i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
- 3. Formę do pieczenia o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Ciasto po wyjęciu z
lodówki dzielimy na 2 części w proporcjach 2/3 i
- 1/3. Większym kawałkiem wyklejamy dno formy. Pozostałą część chowamy do
lodówki.
- 4. Jak wyklejać ciastem: najprościej pokroić ciasto w plasterki ok. 0,7 cm i
układać je na formie łącząc brzegi dotykających
- do siebie plasterków, lekko rozpłaszczając i uciskając zachodzące na siebie
brzegi. Oczywiście pamiętamy o wyrobieniu
- kołnierza ciasta na wys. co najmniej 3 cm. Teraz tylko nakłuwamy ciasto w
kilku miejscach widelcem i wkładamy do dobrze
- nagrzanego piekarnika na ok. 20 min. (Ciasto po wyjęciu musi być suche i
tylko lekko zarumienione..
- 5. Jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Na wyjęty z
piekarnika spód ciasta wykładamy utarte jabłka, odciskając
- je energicznie z soku. Robi to wrażenie, że pozostaje "samo suche", ale to
pozorne.
- 6. Teraz należy resztą ciasta wykleić wierzch - starając się połączyć z
brzegiem (kołnierzem. upieczonego spodu. Przy tej
- czynności nie musimy już tak starannie sklejać poszczególnych plasterków
ciasta. Szparki te zastępują nakłuwanie widelcem.
- Pieczemy ok. 30 min. w temp. 200 st.C.
- 7. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy obficie cukrem pudrem. Po ostygnięciu
zsuwamy z blachy.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Sernik pornarańczowo-lirnonkowy Nie Sty 20, 2008 12:09 am | |
| Sernik pornarańczowo-lirnonkowy
|
|
Składniki:
- 1 szklanka pokruszonych zwykłych herbatników
- 75 g roztopionego masła
- prażone wiórki kokosowe do dekoracji
Nadzienie pomarańczowo-limonkowe
- 200 g sera homogenizowanego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 1/2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczy
- 1 1/2 łyżeczki drobno startej skórki limonki
- 3 łyżeczki soku pomarańczowego
- 3 łyżeczki soku limonki
- 1 roztrzepane jajko
- 1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego
- 2 łyżki bitej śmietany
|
| Sposób przygotowania:
- 1. Wsypać herbatniki do miski, dodać masło i dokładnie wymieszać.
- Wyłożyć powstałą mieszaniną dno i boki dobrze natłuszczonej niskiej
tortownicy o średnicy 22 cm.
- Piec 5-8 minut, wystudzić.
- 2. Przygotować masę.
- Wsypać do miski cukier.
- Dodać ser homogenizowany, skórki pomarańczy i limonki, sok pomarańczowy i
limonkowy.
- Utrzeć na kremową masę.
- Ciągle ucierając, dodać jajko, a potem mleko skondensowane i śmietanę.
- 3. Wyłożyć masę na herbatnikowe ciasto i piec 25-30 minut.
- Wyłączyć piekarnik i wystudzić ciasto przy uchylonych drzwiczkach
piekarnika.
- Przed podaniem schłodzić.
- Podawać udekorowane prażonymi wiórkami kokosowymi.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Mazurek czekoladowy Nie Sty 20, 2008 12:10 am | |
| Składniki:
- 30 dkg mąki (krupczatka najlepsza, ale nie obowiązkowa.,
- 20 dkg masła,
- 10 dkg cukru pudru,
- 3 żółtka ugotowane na twardo,
- 1/3 laski wanilii.
Do ubrania:
- 5 dkg płatków migdałowych,
- 1/2 opakowania śmietanki,
- 1/3 kostki masła,
- 6 łyżek cukru pudru (czubatych.,
- zapach migdałowy lub arakowy,
- kilkanaście całych migdałów,
- smażona skórka pomarańczowa.
|
| Sposób przygotowania:
- 1. Mąkę przesiewamy na stół. Siekamy z masłem na drobno.
- 2. Dodajemy przetarte przez sitko żółtka i mieszamy z pozostałymi
składnikami.
- 3. Teraz dodajemy przesiany cukier puder, wanilię wyciśniętą z laski
waniliowej i wszystko szybko i energicznie zarabiamy na
- jednolite ciasto. Formujemy kulę, którą wkładamy do lodówki na ok. 1 godz.
- 4. Tortownicę lub inną wybraną foremkę smarujemy masłem. 3/4 schłodzonego
ciasta kroimy w plastry i wylepiamy całe dno na wys.
- ok. 1 cm. Z pozostałej części robimy cienki wałek i umieszczamy go na brzegu
formy. Przyciskamy palcami do dna, jednocześnie
- robiąc delikatne "gofrowanie". W kilku miejscach nakłuwamy widelcem i
wkładamy do dobrze ciepłego piekarnika na ok. 30 min.
- 5. Ciasto jest upieczone, gdy stanie się lekko złote, a skrobnięte
delikatnie paznokciem będzie odchodziło od powierzchni
- kruchymi, drobnymi grudkami. Wyjmujemy je wtedy z piekarnika.
- 6. 4-5 dkg płatów migdałowych mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru pudru i 3
łyżkami śmietanki. Lekko ugniatamy, tak by
- powstała dość gęsta masa, niekoniecznie bardzo zmacerowana. Tą masą
smarujemy upieczony placek. Ci, którym nigdy dość skórki
- pomarańczowej, dokładają gdzie niegdzie bardzo drobno posiekaną usmażoną
skórkę.
- 7. Placek wkładamy na 3-5 min. do piekarnika. Masa powinna przesuszyć się na
placku.
Czekolada:
- 1. Na garnku z wodą stawiamy drugi garnuszek. Wkładamy pokruszoną tabliczkę
czekolady i masło. Gdy osiągną stan płynny,
- mieszamy je ze sobą i dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Kilka kropel wybranego
zapachu (migdałowy, arakowy.. Następnie dolewamy 5-
- 6 łyżek śmietanki. Całość mieszamy do chwili, aż uzyskamy gęstą jednolitą
masę czekoladową. Trwa to kilka minut.
- 2. Wylewamy gorącą czekoladę na placek i rozpościeramy za pomocą łyżki na
całej powierzchni.
Dekoracja:
- 1. Gdy czekolada stanie się chłodna i zacznie tężeć, możemy rozpocząć
dekorowanie mazurka. To najprzyjemniejsza część pracy.
- Do dekoracji tradycyjnie używa się smażonej skórki pomarańczowej, migdałów,
orzechów włoskich i owoców z konfitur. Oczywiście
- można poszaleć i ubrać je czymkolwiek innym, co nam przyjdzie do głowy i
wejdzie pod rękę. Powinny to być drobne elementy.
- 2. Dekorujemy mazurek migdałami (całymi. i skórką pomarańczową, którą
wycinam w zależności od nastroju w różne wzory.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Eklerki Nie Sty 20, 2008 12:11 am | |
| Składniki:
- Ciasto
- 1 szklanka wody
- 4 łyżki margaryny
- 1 szklanka przesianej mąki
- 3 roztrzepane jajka
Masa
- 1 szklanka tłustej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki likieru kawowego lub
- 1 łyżka mocnej czarnej kawy
- Polewa czekoladowa
- 1 1/2 szklanki gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki śmietany
|
| Sposób przygotowania:
- 1. Wlać wodę do rondla, włożyć margarynę, podgrzewać na małym ogniu do
stopienia margaryny i zagotowania wody.
- Zdjąć z ognia i dodać mąkę, szybko mieszając.
- Przenieść znów na ogień, stale mieszać, aż mieszanina uformuje kulkę wokół
łyżki. Ostudzić.
- 2. Stopniowo dodawać jajka, dobrze ubijając.
- Łyżeczką wykładać ciasto na natłuszczoną blachę, popryskać zimną wodą.
- 3. Piec w nagrzanym piekarniku 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i
piec dalej 30 minut na złoty kolor.
- Przekłuć ciastka, aby dać ujście parze.
- Ostudzić w miejscu wolnym od przeciągu.
- 4. Ubić śmietanę na sztywno, dodając cukier puder i likier kawowy.
- Napełnić ciastka.
- Polać polewą czekoladową.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Placki z jabłkami Nie Sty 20, 2008 12:13 am | |
| Składniki:
- 20 dkg mąki,
- 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru,
- 3 jajka,
- 4 nieduże jabłka (papierówki.,
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru pudru (plus cukier puder do posypania.,
- olej do smażenia.
|
| Sposób przygotowania ciasta:
- 1. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy
zsiadłe mleko, a później sól i mąkę.
- 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy z masą żółtkową i zostawiamy na
chwilę w spokoju. W tym czasie obieramy jabłka i
- wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na niezbyt grube krążki.
- 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go sporo, tak by smażące się
placki unosiły się na nim swobodnie.
- 4. Do ciasta wkładamy krążki jabłka. Najlepiej taką ilość, jaka mieści się
jednorazowo na patelni. Otaczamy je ciastem i
- kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy na rumiano po obu stronach.
- 5. Po zdjęciu z patelni, kładziemy na chwilę na papierowy ręcznik lub
serwetki, aby ściągnąć nadmiar tłuszczu. Każdą partię
- placuszków osypujemy cukrem pudrem.
|
|
| |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: DESERY | |
| |
| | | | DESERY | |
|
| Permissions in this forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |