www.goldenclub-europa.com
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.
www.goldenclub-europa.com

najlepsza strona w internecie
 
IndeksIndeks  PortalePortale  GalleryGallery  SzukajSzukaj  Latest imagesLatest images  RejestracjaRejestracja  Zaloguj  

 

 KUCHNIA CHINSKA

Go down 
AutorWiadomość
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: KUCHNIA CHINSKA   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 9:59 pm

CHINSKIE DANIA
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Wołowina z jajkiem   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 10:53 pm

Wołowina z jajkiem


Skladniki:

  • 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
  • 6 płaskich łyżek mąki kukurydzianej
  • 1 lekko roztrzepane jajko
  • olej do smażenia
  • 2 1/2 szklanki wywaru
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 7 dymek

Sposób przygotowania:

  • Mięso obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Smażyć na
    jasnobrązowy kolor na patelni, na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do
    rondla, dodać wywar i sherry, gotować na średnim ogniu 30 minut. Dodać sos
    sojowy i gotować jeszcze 30 minut.
  • Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek. Ostrym, wąskim nożem zrobić
    małe, głębokie nacięcie na każdym jajku. Dymkę pokroić na kawałki długości 6,5
    cm. Do gotującego się mięsa dodać ugotowane jajka i dymkę, gotować jeszcze 5
    minut. Podawać na osobnych talerzach, do każdego włożyć 1 jajko.


KUCHNIA    CHINSKA Wolowina_z_jajkiem
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Mongolski kociołek   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 10:54 pm

Mongolski kociołek


Skladniki:

  • 1kg mrożonej jagnięciny bez kości lub mięsa wolowego
  • 55 g makaronu sojowego
  • 2 porcje tofu, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 mata kapusta pekińska
  • 500 g szpinaku
  • 8 szklanek wywaru
  • 6 dużych dymek
  • szczypta soli
  • 3 łyżeczki wytrawnego sherry
Dodatki

  • sos Hoisin sos sojowy
  • sos chili musztarda
  • 2 łyżki zgniecionego świeżego imbiru
  • 2 drobno posiekane dymki
  • 6 jajek

Sposób przygotowania:

  • Wybrać odpowiednie naczynia — garnek, rondel lub naczynie do fondue z
    podgrzewaczem.
  • Mięso przygotować do rozmrożenia. Kiedy tylko lekko odtaje, pokroić na
    cienkie niczym papier plasterki.Rozłożyć je na 6 talerzach, aby się całkowicie
    rozmroziło. Tofu pokroić w kostkę. Makaron moczyć 10 minut w gorącej wodzie, a
    następnie odcedzić i pokroić na kawałki wygodne do jedzenia.
  • Zielone warzywa dokładnie umyć, odsączyć i porwać liście na duże kawałki,
    ułożyć obok mięsa. Posiekaną dymkę włożyć do 6 czarek. Sosy wlać do sosjerek,
    które powinny być w zasięgu ręki każdego gościa. Zmieszać imbir z dodatkową
    dymką i włożyć do osobnej miseczki. Przed każdym nakryciem postawić w małej
    miseczce lekko roztrzepane jajko.
  • Podgrzać rondel (lub garnek). Wlać wywar i sherry, zagotować, a następnie
    podgrzewać na małym ogniu. Każdy z gości zanurza kawałki mięsa i warzyw w
    gotującym się wywarze, jajku i innych sosach. Mięso powinno być bardzo luźne, a
    warzywa lekko sparzone. Kiedy mięso zostanie zjedzone, do garnka można wrzucić
    makaron, resztę warzyw i tofu. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut. Jeść jak zupę,
    z dodatkiem pozostałych jajek (wedle uznania).


KUCHNIA    CHINSKA Mongolski_kociolek
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Wołowina w sosie z czarnej fasoli   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 10:56 pm

Wołowina w sosie z czarnej fasoli


Skladniki:

  • 455 g pokrojonej w paski polędwicy wołowej lub rostbefu
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 małe czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
  • 1 iyżka ciemnego sosu sojowego
  • czarny pieprz
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 żółta i 1 czerwona papryka, pokrojone w paski
  • 1 duża cukinia, pokrojona w paski
  • 145 g strąków zielonego groszku, pokrojonych w plasterki
  • 3 łyżki sosu ze smażenia czarnej fasoli
  • 4 drobno pokrojone dynmki

Sposób przygotowania:

  • W głębokim naczyniu wymieszać mięso, czosnek, chili i sos sojowy. W innym
    naczyniu wymieszać mąkę z 1 lyzka wody, dodać ocet.
  • Mocno rozgrzać olej na woku lub na patelni, smażyć mięso z marynatą 4
    minuty, stale mieszając, az mięso się zarumieni.
  • Dodać paprykę i smażyć 2 minuty. Następnie dodać cukinię i pokrojone strąki
    zielonego groszku, dalej smażyć 2 minuty. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę z wodą i
    sos z fasoli. Smażyć, aż mięso i warzywa będą miękkie, od czasu do czasu
    zamieszać. Przed podaniem posypać dymką. Można podawać z makaronem (ugotowanym
    według przepisu na opakowaniu).


KUCHNIA    CHINSKA Wolowina_w_sosie_z_czarnej_fasoli
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Smażony makaron z wieprzowiną i imbirem   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 10:57 pm

Smażony makaron z wieprzowiną i imbirem


Skladniki:

  • 2 x 255 g chińskiego makaronu jajecznego (2 opakowania)
  • 255 g świeżo mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju roślinnego 2 drobno posiekane dymki oraz dodatkowe
do dekoracji

  • 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
  • 1 drobno posiekana marchewka
  • 3 łyżki sosu z czarnej fasoli
  • 145 ml wywaru z kurczaka

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotować zgodnie z przepisem, odcedzić. W głębokim naczyniu
    wymieszać mięso, sos sojowy, sherry i mąkę.
  • W woku lub na dużej patelni o grubym dnie, na gorącym oleju, smażyć 30
    sekund dymkę i imbir. Następnie dodać mięso i marchewkę, smażyć 5-10 minut, aż
    mięso się zarumieni. Wymieszać z sosem z czarnej fasoli.
  • Dolać wywar i zagotować. Następnie dodać makaron i gotować bez przykrycia
    3—5 minut, aż wywar nieco odparuje, a makaron się podgrzeje. Udekorować dymką.


KUCHNIA    CHINSKA Smazony_makaron_z_wieprzowina_i_imbirem
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Homar smażony po chińsku   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 10:59 pm

Homar smażony po chińsku


Skladniki:

  • 510 g mięsa homara, świeżego lub mrożonego
  • 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 2 łyżki oleju
  • 125 nil wywaru z kurczaka
  • 1 mata czerwona papryka
  • 255 g kiełków fasoli
  • 255 g kasztanów wodnych
  • 255 g brokułów
  • 370 g kapusty pekińskiej, poszatkowanej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu i roztrzepane jajko

Sposób przygotowania:

  • Homara pokroić na małe kawałki (na raz do ust). Jeśli mięso jest zamrożone —
    należy je wcześniej rozmrozić. W głębokim rondlu, na rozgrzanym oleju, smażyć 1
    minutę homara z czosnkiem. Dodać warzywa i dusić na małym ogniu, bez przykrycia
    5 minut. Dodać sól i pieprz.
  • Jajko ostrożnie wymieszać z wywarem, a następnie wlać do homara i warzyw.
    Zwiększyć nieco ogień, ale nie wolno dopuścić do zagotowania. Podawać z ryżem.


KUCHNIA    CHINSKA Homar_smazony_po_chinsku
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Kapusta pekińska faszerowana rybą i krabami   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:02 pm

Kapusta pekińska faszerowana rybą i krabami


Skladniki:

  • 8 dużych liści kapusty pekińskiej
  • 250 g filetów z białej ryby
  • 250 g mięsa krabów, świeżego lub 2 puszki
  • 3 plasterki świeżego imbiru, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka soli
  • białko z jednego jajka, ubite na miękką pianę
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • sos sojowy
  • 1/2 czerwonego chili, oczyszczonego z pestek i pokrojonego w krążki

Sposób przygotowania:

  • Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie i dokładnie osuszyć. Rybę i
    odcedzone z zalewy kraby posiekać. W głębokim naczyniu dokładnie wymieszać rybę,
    imbir, sól, pianę z białka, olej i kraby.
  • Liście kapusty wyłożyć na stolnicę, nałożyć farsz i zawinąć jak polskie
    gołąbki. Następnie ułożyć w lekko nasmarowanym tłuszczem naczyniu do gotowania
    na parze lub na kratce do pieczenia na parze. Gotować 4—8 minut, na średnim, a
    następnie 10 minut na bardzo dużym ogniu.
  • Podawać z sosem sojowym zmieszanym z chili.


KUCHNIA    CHINSKA Kapusta_pekinska_faszerowana_ryba_i_krabami
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Kiełb po chińsku   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:03 pm

Kiełb po chińsku


Skladniki:

  • 1 cały kiełb (około 680 g), wypatroszony i oskrobany, z zachowanym łbem i
    ogonem
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 duża marchewka, pokrojona w paseczki
  • 4 dymki, pokrojone wzdłuż w cienkie paseczki
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego (wedle uznania)
Do dekoracji

  • świeża kolendra

Sposób przygotowania:

  • Rybę naciąć wzdłuż cztery razy, po obu stronach. Następnie natrzeć solą,
    olejem roślinnym i sosem sojowym. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Duży kawałek folii obsypać połową marchewki, dymki i imbiru. Na wierzchu
    ułożyć rybę, posypać pozostałymi warzywami i skropić sokiem z marynaty. Rybę
    luźno owinąć folią i przełożyć do naczynia do gotowania na parze. Jeśli brak
    takiego naczynia, można rybę ułożyć na talerzu, a ten postawić w brytfannie do
    pieczenia, wypełnionej do połowy wodą. Naczynie (talerz) przykryć przykrywką lub
    folią.
  • Gotować 20 minut, aż ryba będzie gotowa,lecz twarda. W małym rondlu rozgrzać
    olej. Rybę ułożyć na półmisku, skropić olejem, udekorować kolendra.


KUCHNIA    CHINSKA Kielb_po_chinsku
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Krewetki, ryba, kurczak i wieprzowina w gorącym garnku z Sha   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:04 pm

Krewetki, ryba, kurczak i wieprzowina w gorącym garnku z
Shandong



Skladniki:

  • 125 g oczyszczonych krewetek, bez skorupek
  • 185 g filetów z białej ryby
  • 115 g kurczaka, bez kości
  • 115 g chudej wieprzowiny
  • 170 g liści kapusty pekińskiej i szpinaku (zmieszane)
  • 55 g makaronu sojowego
  • 6 suszonych chińskich grzybów
  • 6—7 szklanek wywaru z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli 55 g kiełków fasoli

Sposób przygotowania:

  • Przygotować naczynia niezbędne do przyrządzenia dania - duży garnek lub
    rondel do postawienia na elektrycznej lub gazowej maszynce albo elektryczną
    patelnię. (Jeśli chcesz przygotować prawdziwy „gorący garnek" lub planujesz
    częste przyrządzanie potrawy, kup specjalny garnek na węgle. Ostatnio można też
    kupić garnki z elektrycznym lub gazowym paleniskiem).
  • Oczyścić krewetki, pokroić je na 3-4 części (zależnie od wielkości), odciąć
    główki. Umyć, osuszyć i ułożyć w salaterce. Rybę, kurczaka i wieprzowinę pokroić
    w cienkie plasterki i odstawić w oddzielnych miseczkach.
  • Liście kapusty i szpinaku porwać na kawałki i ułożyć w miseczce. Makaron
    namoczyć w gorącej wodzie, odcedzić, pokroić na kawałki (9 cm) i ułożyć w
    oddzielnej salaterce. Grzyby namoczyć, odsączyć, pokroić na 4 części i ułożyć w
    osobnej miseczce.
  • 6 szklanek wywaru zagotować, dodać sól, grzyby i kiełki fasoli. Można dodać
    do garnka warzywa i owoce, lub ich nie dodawać i pozwolić gościom, aby sami
    wybierali i jedli, mocząc i podgrzewając w stojącym na ogniu naczyniu. Makaron z
    ewentualnymi dodatkami warzyw i mięsa, goście nakładają sami na talerze. Jeśli
    wywar zbytnio zgęstnieje, można dolać zachowaną część.
  • Danie podaje się z sosem sojowym, czasem z kilkoma plasterkami czerwonej
    papryki do zamaczania. Dobrze jest odłożyć nieco warzyw i makaronu, aby zjeść je
    z wywarem jak zupę, na zakończenie posiłku.


KUCHNIA    CHINSKA Krewetki_ryba_kurczak_i_wieprzowina_w_goracym_garnku_z_shandong
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Owoce morza z makaronem   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:06 pm

Owoce morza z makaronem


Skladniki:

  • 255 g cienkiego makaronu jajecznego (nitki)
  • 1/2 oczyszczonej czerwonej papryki
  • 1/2 oczyszczonej zielonej papryki
  • 1 oczyszczona duża macka kałamarnicy
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • czarny pieprz
  • sól
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
  • 1 łyżeczka rozgniecionego świeżego imbiru
  • 1 posiekana dymka
  • 115 g ugotowanych małży
  • 8 ostryg
  • 1 1/2 łyżki sosu sojowego
  • 1 1/2 łyżki wytrawnego sherry

Sposób przygotowania:

  • Makaron ugotować we wrzącej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
    Przelać zimną wodą i odcedzić. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. Kałamarnicę
    pokroić w krążki, przekroić je na pół i obtoczyć w mące.
  • W woku lub na patelni, na mocno rozgrzanym oleju, smażyć kałamarnicę 1
    minutę. Następnie odsączyć z tłuszczu, posypać do smaku solą i pieprzem,
    odstawić. W woku 1 minutę smażyć, mieszając, czosnek, imbir, paprykę i dymkę.
  • Dodać małże, ostrygi, kałamarnicę, sos sojowy, sherry i makaron. Przesmażyć,
    delikatnie mieszając. Przełożyć na podgrzewany półmisek. Podawać na gorąco.


KUCHNIA    CHINSKA Owoce_morza_z_makaronem
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Pieczony dorsz z imbirem i dymką   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:07 pm

Pieczony dorsz z imbirem i dymką


Skladniki:

  • oliwa do skrapiania
  • 500 g filetów z dorsza
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego lub półwytrawnego sherry
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 dymki, pokrojone na kawałki długości 2 1/2 cm i pocięte wzdłuż w cienkie
    paseczki; rozdzielić części białe i zielone
  • 2 1/2 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
  • sól

Sposób przygotowania:

  • Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Naczynie do pieczenia wyłożyć folią
    aluminiową i lekko skropić oliwą.
  • Ułożyć rybę w naczyniu do pieczenia (skórką do dołu), polać sosem sojowym,
    olejem i winem, posolić do smaku. Następnie posypać posiekanym imbirem i białą
    dymką.
  • Luźno zawinąć folię wokół ryby, dokładnie zamykając wszystkie brzegi. Piec
    20-25 minut, aż ryba będzie miękka. Odwinąć folię, przełożyć rybę na półmisek i
    posypać zieloną dymką.


KUCHNIA    CHINSKA Pieczony_dorsz_z_imbirem_i_dymka
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Pikantna kałamarnica po kantońsku   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:10 pm

Pikantna kałamarnica po kantońsku


Skladniki:

  • 500 g kałamarnicy
  • 1 łyżeczka soku ze świeżego imbiru
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 3 szklanki wody szczypta przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
  • olej roślinny
  • 1/2 małej zielonej papryki

Sposób przygotowania:

  • Oczyścić kalamarnicę - odciąć głowę, usunąć przyssawki. Umyć i osuszyć.
    Macki przeciąć wzdłuż, otworzyć i naciąć mięso wewnątrz w ukośną kratkę.
  • Pokroić kalamarnicę na kawałki (3 cm). Wycisnąć (wyciskarką do czosnku) sok
    z imbiru, zmieszać go z sherry i marynować kałamarnicę 45 minut.
  • Zagotować wodę, zaparzyć kałamarnicę, aż nacięte fragmenty lekko napuchną.
    Odsączyć i dokładnie osuszyć mięso.
  • Smażyć kałamarnicę na mocno rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, 20 sekund.
    Odsączyć z tłuszczu papierowym ręcznikiem. Z każdej strony dokładnie posypać
    solą, pieprzem i przyprawą chińską. Przełożyć na półmisek. Udekorować pokrojoną
    w krążki papryką.


KUCHNIA    CHINSKA Pikantna_kalamarnica_po_katonsku
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Ślimaki po syczuańsku   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:10 pm

Ślimaki po syczuańsku


Skladniki:

  • 1 1/2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 2 łyżki drobno posiekanej dymki
  • 500 g ślimaków (z muszlami)
Sos

  • 1 łyżka wina ryżowego lub sherry
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu chili
  • 2 łyżeczki pasty pomidorowej
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzać mocno wok, podgrzać olej, dodać imbir, czosnek i dymkę. Mieszając,
    smażyć 10 sekund. Dodać ślimaki i smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Dodać wszystkie składniki sosu oprócz oleju sezamowego. Mieszając, smażyć 4
    minuty, aż ślimaki nieco stwardnieją i całkowicie zanurzą się w sosie.
  • Dodać olej sezamowy i smażyć jeszcze 1 minutę. Podawać na ciepło z ryżem.


KUCHNIA    CHINSKA Slimaki_po_syczuansku
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Smażony ryż z krewetkami   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:12 pm

Smażony ryż z krewetkami


Skladniki:

  • 145 g długoziarnistego ryżu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 85 g mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 roztrzepane jajko
  • 100 g ugotowanych krewetek, bez skorupek (jeśli są zamrożone, należy je
    rozmrozić)

Sposób przygotowania:

  • Ryż opłukać i odcedzić. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać ryż i 1/2
    łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu 10 minut, aż ryż będzie miękki. Odcedzić.
    W tym samym czasie zagotować wodę w małym rondelku i wrzucić groszek, gotować
    3-4 minuty, aż będzie miękki.
  • Na średnim ogniu rozgrzać wok lub dużą patelnię o grubym dnie, posmarować
    dno i brzegi niewielką ilością oleju. Smażyć czosnek i dymkę 30 sekund, ciągle
    mieszając, następnie dodać jajka i energicznie mieszać kolejne 30 sekund, aż się
    lekko zetną.
  • Dodać ugotowany ryż, groszek i krewetki. Smażyć 3 minuty, aż wszystkie
    składniki dokładnie się wymieszają. Posolić do smaku.


KUCHNIA    CHINSKA Smazony_ryz_z_krewetkami
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Kaczka po pekińsku   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:15 pm

Kaczka po pekińsku


Skladniki:

  • 1 kaczka, około 2 kg
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
Do podania sos Hoisin

  • 1 mały świeży ogórek, pokrojony w ósemki
  • 6 dymek
Chleb mandaryna

  • 4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 1 1/4 szklanki wrzącej wody
  • olej z orzeszków ziemnych lub olej sezamowy

Sposób przygotowania:

  • Kaczkę włożyć na 3 minuty do wrzącej wody. Wyjąć, osuszyć i powiesić na noc
    w przewiewnym pomieszczeniu, aby całkowicie obeschła. Zmieszać sos sojowy,
    brązowy cukier i ocet, natrzeć kaczkę i powiesić ją na dalsze 4 godziny. Jeśli
    nie można kaczki powiesić, należy ją ułożyć na kratce do opiekania i umieścić w
    przewiewnym miejscu.
  • Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Kaczkę położyć na kratce, pod spód
    podstawić blachę wypełnioną do połowy wodą. Piec 30 minut. Zmniejszyć
    temperaturę piekarnika do 150°C i piec 1 godzinę, aż kaczka będzie miękka, a
    skórka brązowa i chrupiąca z każdej strony.
  • Dymkę pokroić na kawałki długości 8 cm. Jeden koniec każdej dymki ponacinać
    w pędzelki, rozłożyć je i zanurzyć w zimnej wodzie, aby trwale się powykręcały.
  • Chleb mandaryna: mąkę i sól wymieszać w dużym naczyniu. Dodać wodę i
    zagnieść gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Na posypanej mąką
    stolnicy uformować z ciasta wałek o średnicy 5 cm, a następnie pokroić go w
    krążki grubości 1 cm. Każdy krążek rozwałkować na placek o średnicy ok. 8 cm.
    Jedną stronę każdego placka posmarować olejem, złożyć po 2 naoliwioną
    powierzchnią. Następnie rozwałkować, aż uzyskają średnicę ok. 15 cm.
  • Dobrze rozgrzać patelnię o grubym dnie. Na małym ogniu smażyć placki 1
    minutę, aż trochę napuchną i będą miały złoty odcień. Lekko przestudzone składać
    na pół.Utrzymać w cieple podczas przygotowywania kaczki (pod folią, w
    podgrzewanym naczyniu). 6. Kaczkę kroić ostrym nożem. Podawać z ogórkiem. Chleb
    mandaryna z dymką i sosem podawać na osobnych talerzach do każdego nakrycia.
    Chleb i część mięsa polać odrobiną sosu Hoisin. Mięso, ogórek i dymkę można też
    zawinąć w chleb mandaryna.


KUCHNIA    CHINSKA Kaczka_po_pekinsku
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Kurczak w imbirze z warzywami   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:15 pm

Kurczak w imbirze z warzywami


Skladniki:

  • 3 tłuste filety z kurczaka
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
  • 6 rozgniecionych ząbków czosnku
  • olej sezamowy
  • 1/4 szklanki pokrojonej wzdłuż na paski czerwonej i zielonej papryki
  • 1/3 szklanki pokrojonych w plasterki grzybów
  • 1/3 szklanki drobno pokrojonych pędów bambusa
  • 1 pokrojona na cienkie plasterki łodyga selera naciowego
  • 1/2 szklanki zielonego groszku w strąkach szklanki pokrojonej na ukośne
    płatki marchewki
  • 2 drobno pokrojone dymki
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 szklanki wywaru z kurczaka
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka sosu z czarnej fasoli
  • sproszkowane chili do smaku czarne ziarna sezamowe

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka pokroić w kostkę. Zmieszać i rozrobić mąkę z wodą, a następnie
    zalać nią kurczaka. Odstawić na czas przygotowywania warzyw.
  • Na małym ogniu, na gorącym oleju, smażyć 3 minuty kurczaka. Wyjąć mięso i
    odstawić. Na patelnię wrzucić paprykę, grzyby, pędy bambusa, seler, strąki
    zielonego groszku i marchewkę. Wymieszać, dodać 2 łyżki wody i dusić pod
    przykryciem 3 minuty.
  • Dodać pozostałe składniki (oprócz ziaren sezamowych), dusić 3—5 minut, aby
    wszystkie smaki dokładnie się wymieszały. Podawać posypane sezamem.


KUCHNIA    CHINSKA Kurczak_w_imbirze_z_warzywami
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Wątróbki drobiowe z krewetkami i brokułami   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:16 pm

Wątróbki drobiowe z krewetkami i brokułami


Skladniki:

  • 255 g wątróbek drobiowych
  • 2 1/4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 1/2 szklanki świeżych grzybów
  • 370 g brokułów
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 drobno posiekane dymki
  • 125 g małych krewetek, obranych ze skorupek
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżek wody

Sposób przygotowania:

  • Zdjąć błonę z wątróbek, umyć je, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki i
    oprószyć 2 łyżkami mąki. Umyć i osuszyć grzyby. Podzielone na małe cząstki
    brokuły gotować 5 minut we wrzącej osolonej wodzie.
  • Na rozgrzanym oleju, w woku lub na patelni smażyć wątróbki 90 sekund. Dodać
    grzyby i smażyć kolejne 90 sekund. Następnie dodać dymkę, odsączone brokuły i
    krewetki. Posypać solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
  • Pozostałą mąkę wymieszać z wodą i sosem sojowym. Dodać do smażących się
    wątróbek, i mieszając, dusić 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać na gorąco.


KUCHNIA    CHINSKA Watrobki_drobiowe_z_krewetkami_i_brokulami
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Żebraczy kurczak z Shangri-la   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:17 pm

Żebraczy kurczak z Shangri-la


Skladniki:

  • 100 g sadła wieprzowego
  • 125 g wieprzowiny (z nogi)
  • 15 g cebuli
  • 15 g świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 1/2 łyżki wytrawnego sherry
  • 1/2 drobiowej kostki rosołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
  • 1 kurczak o wadze około 1 1/4 kg
  • 2 kawałki liścia lotosu (lub folia do pieczenia)
Masa do
oblepienia


  • 1 kg warzonej soli
  • 4 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  • Sadło i mięso wieprzowe drobno pokroić i odstawić. Cebulę drobno posiekać, a
    imbir pokroić w cienkie plasterki.
  • Pozostałe składniki, z wyjątkiem liści lotosu, dokładnie zmieszać. Zalać
    kurczaka marynatą i odstawić na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
  • Masa do oblepienia: zmieszać w głębokim naczyniu mąkę i sól; wyrabiać ciasto
    ręką, stopniowo dolewając wodę. Można dolać jej więcej, ciasto jednak nie
    powinno być zbyt miękkie, aby nie spłynęło z mięsa.
  • Ułożyć na stolnicy liście lotosu (lub folię do pieczenia), posmarować je po
    wierzchu odrobiną oliwy i ułożyć na nich kurczaka. Skrzydełka i szyjkę podłożyć
    pod spód.
  • Pozostałą marynatą wysmarować kurczaka od wewnątrz. Włożyć do środka mięso
    wieprzowe i cebulę, zaszyć kurczaka lub zamknąć patyczkami. Zawinąć w liście lub
    w folię.
  • Podgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Ciasto rozwałkować na placek
    grubości ok. 1 cm, tak duży, aby całkowicie oblepić kurczaka, nie pozostawiając
    żadnego otworu.
  • Ułożyć kurczaka w lekko nasmarowanej tłuszczem brytfannie. Piec 1 godzinę,
    następnie zmniejszyć temperaturę i piec dalej 3 godziny. Wyjąć kurczaka z
    piekarnika i rozbić młotkiem skorupę.
  • Przełożyć kurczaka na podgrzewany półmisek, otworzyć liście lotosu lub
    odwinąć z folii. Można udekorować świeżą kolendra.


KUCHNIA    CHINSKA Zebraczy_kurczak_z_shangrila
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Kurczak z chili   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:18 pm

Kurczak z chili


Skladniki:

  • białko z 1 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 500 g mięsa kurczaka
  • 2 czerwone lub zielone papryki
  • 2 świeże małe chili, oczyszczone z pestek i posiekane
  • 2 suszone małe chili, posiekane
  • 1 łyżeczka rozgniecionego świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wytrawnego sherry

Sposób przygotowania:

  • Białko ubić na miękką pianę. Delikatnie zmieszać z solą, łyżką oleju i mąką.
    Rozlać masę cienką warstwą na pokrojonego w kawałki (na raz do ust) kurczaka.
  • Paprykę pokroić w dużą kostkę (4 cm). Podgrzać pozostały olej w woku lub na
    patelni i szybko podsmażyć kurczaka. Wyjąć mięso. Dodać chili, paprykę i imbir,
    mieszając, smażyć 2 minuty.
  • Następnie dodać kurczaka, smażyć razem z warzywami, aż papryka zmięknie.
    Dodać sos sojowy i sherry, smażyć dalej 2 minuty.


KUCHNIA    CHINSKA Kurczak_z_chili
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Admin
Admin
Admin


Liczba postów : 216
Age : 48
Location : BARCELONA
Registration date : 14/12/2007

KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Zupa rybna z makaronem   KUCHNIA    CHINSKA EmptySob Sty 19, 2008 11:19 pm

Zupa rybna z makaronem


Skladniki:

  • 500 g filetów z białej ryby olej roślinny
  • 85 g dymki
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanego lub rozgniecionego czosnku
  • 1 czerwona papryka, bez pestek, posiekana
  • 4 szklanki wywaru z ryby lub wody
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry
  • 225 g ugotowanego makaronu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (dodatkowo)
  • 1/2 czerwonej papryki, bez pestek, drobno posiekanej — do dekoracji

Sposób przygotowania:

  • Rybę podzielić na małe kawałki (na raz do ust). Podgrzać olej do głębokiego
    smażenia i obsmażać rybę 2,5 minuty. Następnie odsączyć ją z tłuszczu. Pokroić
    dymkę na kawałki długości 4 cm, rozdzielić części białe i zielone.
  • Podgrzać 3 łyżki oleju, dodać cukier i czosnek. Smażyć czosnek do
    zeszklenia. Dodać rybę, paprykę i białe części dymki, smażyć 3 minuty, a
    następnie dodać wywar lub wodę i zagotować. Do gotującego się wywaru dodać
    zielone części dymki, sos ostrygowy, czarny pieprz, olej i sherry. Gotować na
    małym ogniu 1 minutę.
  • Dodać gorący, ugotowany makaron i olej sezamowy. Wymieszać. Podawać na
    gorąco, udekorować czerwoną papryką.


KUCHNIA    CHINSKA Zupa_rybna_z_makaronem
Powrót do góry Go down
http://www.goldenclub-europa.com
Sponsored content





KUCHNIA    CHINSKA Empty
PisanieTemat: Re: KUCHNIA CHINSKA   KUCHNIA    CHINSKA Empty

Powrót do góry Go down
 
KUCHNIA CHINSKA
Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» KUCHNIA HISZPANSKA

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
www.goldenclub-europa.com :: ROZRYWKA :: KULINARIA-
Skocz do: