| | KUCHNIA CHINSKA | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: KUCHNIA CHINSKA Sob Sty 19, 2008 9:59 pm | |
| | |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Wołowina z jajkiem Sob Sty 19, 2008 10:53 pm | |
| Skladniki:
- 1 kg wołowiny pokrojonej w kostkę
- 6 płaskich łyżek mąki kukurydzianej
- 1 lekko roztrzepane jajko
- olej do smażenia
- 2 1/2 szklanki wywaru
- 2 łyżki wytrawnego sherry
- 4 łyżki sosu sojowego
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 7 dymek
|
| Sposób przygotowania:
- Mięso obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i ponownie w mące. Smażyć na
jasnobrązowy kolor na patelni, na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do rondla, dodać wywar i sherry, gotować na średnim ogniu 30 minut. Dodać sos sojowy i gotować jeszcze 30 minut.
- Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek. Ostrym, wąskim nożem zrobić
małe, głębokie nacięcie na każdym jajku. Dymkę pokroić na kawałki długości 6,5 cm. Do gotującego się mięsa dodać ugotowane jajka i dymkę, gotować jeszcze 5 minut. Podawać na osobnych talerzach, do każdego włożyć 1 jajko.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Mongolski kociołek Sob Sty 19, 2008 10:54 pm | |
| Skladniki:
- 1kg mrożonej jagnięciny bez kości lub mięsa wolowego
- 55 g makaronu sojowego
- 2 porcje tofu, pokrojonego w cienkie plasterki
- 1 mata kapusta pekińska
- 500 g szpinaku
- 8 szklanek wywaru
- 6 dużych dymek
- szczypta soli
- 3 łyżeczki wytrawnego sherry
Dodatki
- sos Hoisin sos sojowy
- sos chili musztarda
- 2 łyżki zgniecionego świeżego imbiru
- 2 drobno posiekane dymki
- 6 jajek
|
| Sposób przygotowania:
- Wybrać odpowiednie naczynia garnek, rondel lub naczynie do fondue z
podgrzewaczem.
- Mięso przygotować do rozmrożenia. Kiedy tylko lekko odtaje, pokroić na
cienkie niczym papier plasterki.Rozłożyć je na 6 talerzach, aby się całkowicie rozmroziło. Tofu pokroić w kostkę. Makaron moczyć 10 minut w gorącej wodzie, a następnie odcedzić i pokroić na kawałki wygodne do jedzenia.
- Zielone warzywa dokładnie umyć, odsączyć i porwać liście na duże kawałki,
ułożyć obok mięsa. Posiekaną dymkę włożyć do 6 czarek. Sosy wlać do sosjerek, które powinny być w zasięgu ręki każdego gościa. Zmieszać imbir z dodatkową dymką i włożyć do osobnej miseczki. Przed każdym nakryciem postawić w małej miseczce lekko roztrzepane jajko.
- Podgrzać rondel (lub garnek). Wlać wywar i sherry, zagotować, a następnie
podgrzewać na małym ogniu. Każdy z gości zanurza kawałki mięsa i warzyw w gotującym się wywarze, jajku i innych sosach. Mięso powinno być bardzo luźne, a warzywa lekko sparzone. Kiedy mięso zostanie zjedzone, do garnka można wrzucić makaron, resztę warzyw i tofu. Podgrzewać na małym ogniu 5 minut. Jeść jak zupę, z dodatkiem pozostałych jajek (wedle uznania).
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Wołowina w sosie z czarnej fasoli Sob Sty 19, 2008 10:56 pm | |
| Wołowina w sosie z czarnej fasoli
|
|
Skladniki:
- 455 g pokrojonej w paski polędwicy wołowej lub rostbefu
- 1 rozgnieciony ząbek czosnku
- 1 małe czerwone chili, bez pestek, drobno posiekane
- 1 iyżka ciemnego sosu sojowego
- czarny pieprz
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 żółta i 1 czerwona papryka, pokrojone w paski
- 1 duża cukinia, pokrojona w paski
- 145 g strąków zielonego groszku, pokrojonych w plasterki
- 3 łyżki sosu ze smażenia czarnej fasoli
- 4 drobno pokrojone dynmki
|
| Sposób przygotowania:
- W głębokim naczyniu wymieszać mięso, czosnek, chili i sos sojowy. W innym
naczyniu wymieszać mąkę z 1 lyzka wody, dodać ocet.
- Mocno rozgrzać olej na woku lub na patelni, smażyć mięso z marynatą 4
minuty, stale mieszając, az mięso się zarumieni.
- Dodać paprykę i smażyć 2 minuty. Następnie dodać cukinię i pokrojone strąki
zielonego groszku, dalej smażyć 2 minuty. Zmniejszyć ogień, dodać mąkę z wodą i sos z fasoli. Smażyć, aż mięso i warzywa będą miękkie, od czasu do czasu zamieszać. Przed podaniem posypać dymką. Można podawać z makaronem (ugotowanym według przepisu na opakowaniu).
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Smażony makaron z wieprzowiną i imbirem Sob Sty 19, 2008 10:57 pm | |
| Smażony makaron z wieprzowiną i imbirem
|
|
Skladniki:
- 2 x 255 g chińskiego makaronu jajecznego (2 opakowania)
- 255 g świeżo mielonej wieprzowiny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju roślinnego 2 drobno posiekane dymki oraz dodatkowe
do dekoracji
- 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
- 1 drobno posiekana marchewka
- 3 łyżki sosu z czarnej fasoli
- 145 ml wywaru z kurczaka
|
| Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować zgodnie z przepisem, odcedzić. W głębokim naczyniu
wymieszać mięso, sos sojowy, sherry i mąkę.
- W woku lub na dużej patelni o grubym dnie, na gorącym oleju, smażyć 30
sekund dymkę i imbir. Następnie dodać mięso i marchewkę, smażyć 5-10 minut, aż mięso się zarumieni. Wymieszać z sosem z czarnej fasoli.
- Dolać wywar i zagotować. Następnie dodać makaron i gotować bez przykrycia
35 minut, aż wywar nieco odparuje, a makaron się podgrzeje. Udekorować dymką.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Homar smażony po chińsku Sob Sty 19, 2008 10:59 pm | |
| Skladniki:
- 510 g mięsa homara, świeżego lub mrożonego
- 1 mały ząbek czosnku, drobno posiekany
- 2 łyżki oleju
- 125 nil wywaru z kurczaka
- 1 mata czerwona papryka
- 255 g kiełków fasoli
- 255 g kasztanów wodnych
- 255 g brokułów
- 370 g kapusty pekińskiej, poszatkowanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu i roztrzepane jajko
|
| Sposób przygotowania:
- Homara pokroić na małe kawałki (na raz do ust). Jeśli mięso jest zamrożone
należy je wcześniej rozmrozić. W głębokim rondlu, na rozgrzanym oleju, smażyć 1 minutę homara z czosnkiem. Dodać warzywa i dusić na małym ogniu, bez przykrycia 5 minut. Dodać sól i pieprz.
- Jajko ostrożnie wymieszać z wywarem, a następnie wlać do homara i warzyw.
Zwiększyć nieco ogień, ale nie wolno dopuścić do zagotowania. Podawać z ryżem.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Kapusta pekińska faszerowana rybą i krabami Sob Sty 19, 2008 11:02 pm | |
| Kapusta pekińska faszerowana rybą i krabami
|
|
Skladniki:
- 8 dużych liści kapusty pekińskiej
- 250 g filetów z białej ryby
- 250 g mięsa krabów, świeżego lub 2 puszki
- 3 plasterki świeżego imbiru, drobno posiekane
- 1 łyżeczka soli
- białko z jednego jajka, ubite na miękką pianę
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- sos sojowy
- 1/2 czerwonego chili, oczyszczonego z pestek i pokrojonego w krążki
|
| Sposób przygotowania:
- Liście kapusty sparzyć we wrzącej wodzie i dokładnie osuszyć. Rybę i
odcedzone z zalewy kraby posiekać. W głębokim naczyniu dokładnie wymieszać rybę, imbir, sól, pianę z białka, olej i kraby.
- Liście kapusty wyłożyć na stolnicę, nałożyć farsz i zawinąć jak polskie
gołąbki. Następnie ułożyć w lekko nasmarowanym tłuszczem naczyniu do gotowania na parze lub na kratce do pieczenia na parze. Gotować 48 minut, na średnim, a następnie 10 minut na bardzo dużym ogniu.
- Podawać z sosem sojowym zmieszanym z chili.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Kiełb po chińsku Sob Sty 19, 2008 11:03 pm | |
| Skladniki:
- 1 cały kiełb (około 680 g), wypatroszony i oskrobany, z zachowanym łbem i
ogonem
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 duża marchewka, pokrojona w paseczki
- 4 dymki, pokrojone wzdłuż w cienkie paseczki
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżka oleju sezamowego (wedle uznania)
Do dekoracji
|
| Sposób przygotowania:
- Rybę naciąć wzdłuż cztery razy, po obu stronach. Następnie natrzeć solą,
olejem roślinnym i sosem sojowym. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Duży kawałek folii obsypać połową marchewki, dymki i imbiru. Na wierzchu
ułożyć rybę, posypać pozostałymi warzywami i skropić sokiem z marynaty. Rybę luźno owinąć folią i przełożyć do naczynia do gotowania na parze. Jeśli brak takiego naczynia, można rybę ułożyć na talerzu, a ten postawić w brytfannie do pieczenia, wypełnionej do połowy wodą. Naczynie (talerz) przykryć przykrywką lub folią.
- Gotować 20 minut, aż ryba będzie gotowa,lecz twarda. W małym rondlu rozgrzać
olej. Rybę ułożyć na półmisku, skropić olejem, udekorować kolendra.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Krewetki, ryba, kurczak i wieprzowina w gorącym garnku z Sha Sob Sty 19, 2008 11:04 pm | |
| Krewetki, ryba, kurczak i wieprzowina w gorącym garnku z Shandong
|
|
Skladniki:
- 125 g oczyszczonych krewetek, bez skorupek
- 185 g filetów z białej ryby
- 115 g kurczaka, bez kości
- 115 g chudej wieprzowiny
- 170 g liści kapusty pekińskiej i szpinaku (zmieszane)
- 55 g makaronu sojowego
- 6 suszonych chińskich grzybów
- 67 szklanek wywaru z kurczaka
- 1 łyżeczka soli 55 g kiełków fasoli
|
| Sposób przygotowania:
- Przygotować naczynia niezbędne do przyrządzenia dania - duży garnek lub
rondel do postawienia na elektrycznej lub gazowej maszynce albo elektryczną patelnię. (Jeśli chcesz przygotować prawdziwy gorący garnek" lub planujesz częste przyrządzanie potrawy, kup specjalny garnek na węgle. Ostatnio można też kupić garnki z elektrycznym lub gazowym paleniskiem).
- Oczyścić krewetki, pokroić je na 3-4 części (zależnie od wielkości), odciąć
główki. Umyć, osuszyć i ułożyć w salaterce. Rybę, kurczaka i wieprzowinę pokroić w cienkie plasterki i odstawić w oddzielnych miseczkach.
- Liście kapusty i szpinaku porwać na kawałki i ułożyć w miseczce. Makaron
namoczyć w gorącej wodzie, odcedzić, pokroić na kawałki (9 cm) i ułożyć w oddzielnej salaterce. Grzyby namoczyć, odsączyć, pokroić na 4 części i ułożyć w osobnej miseczce.
- 6 szklanek wywaru zagotować, dodać sól, grzyby i kiełki fasoli. Można dodać
do garnka warzywa i owoce, lub ich nie dodawać i pozwolić gościom, aby sami wybierali i jedli, mocząc i podgrzewając w stojącym na ogniu naczyniu. Makaron z ewentualnymi dodatkami warzyw i mięsa, goście nakładają sami na talerze. Jeśli wywar zbytnio zgęstnieje, można dolać zachowaną część.
- Danie podaje się z sosem sojowym, czasem z kilkoma plasterkami czerwonej
papryki do zamaczania. Dobrze jest odłożyć nieco warzyw i makaronu, aby zjeść je z wywarem jak zupę, na zakończenie posiłku.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Owoce morza z makaronem Sob Sty 19, 2008 11:06 pm | |
| Skladniki:
- 255 g cienkiego makaronu jajecznego (nitki)
- 1/2 oczyszczonej czerwonej papryki
- 1/2 oczyszczonej zielonej papryki
- 1 oczyszczona duża macka kałamarnicy
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- czarny pieprz
- sól
- 1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
- 1 łyżeczka rozgniecionego świeżego imbiru
- 1 posiekana dymka
- 115 g ugotowanych małży
- 8 ostryg
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego
- 1 1/2 łyżki wytrawnego sherry
|
| Sposób przygotowania:
- Makaron ugotować we wrzącej wodzie zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
Przelać zimną wodą i odcedzić. Paprykę pokroić na cienkie paseczki. Kałamarnicę pokroić w krążki, przekroić je na pół i obtoczyć w mące.
- W woku lub na patelni, na mocno rozgrzanym oleju, smażyć kałamarnicę 1
minutę. Następnie odsączyć z tłuszczu, posypać do smaku solą i pieprzem, odstawić. W woku 1 minutę smażyć, mieszając, czosnek, imbir, paprykę i dymkę.
- Dodać małże, ostrygi, kałamarnicę, sos sojowy, sherry i makaron. Przesmażyć,
delikatnie mieszając. Przełożyć na podgrzewany półmisek. Podawać na gorąco.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Pieczony dorsz z imbirem i dymką Sob Sty 19, 2008 11:07 pm | |
| Pieczony dorsz z imbirem i dymką
|
|
Skladniki:
- oliwa do skrapiania
- 500 g filetów z dorsza
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego lub półwytrawnego sherry
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 3 dymki, pokrojone na kawałki długości 2 1/2 cm i pocięte wzdłuż w cienkie
paseczki; rozdzielić części białe i zielone
- 2 1/2 cm świeżego imbiru, drobno posiekanego
- sól
|
| Sposób przygotowania:
- Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Naczynie do pieczenia wyłożyć folią
aluminiową i lekko skropić oliwą.
- Ułożyć rybę w naczyniu do pieczenia (skórką do dołu), polać sosem sojowym,
olejem i winem, posolić do smaku. Następnie posypać posiekanym imbirem i białą dymką.
- Luźno zawinąć folię wokół ryby, dokładnie zamykając wszystkie brzegi. Piec
20-25 minut, aż ryba będzie miękka. Odwinąć folię, przełożyć rybę na półmisek i posypać zieloną dymką.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Pikantna kałamarnica po kantońsku Sob Sty 19, 2008 11:10 pm | |
| Pikantna kałamarnica po kantońsku
|
|
Skladniki:
- 500 g kałamarnicy
- 1 łyżeczka soku ze świeżego imbiru
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- 3 szklanki wody szczypta przyprawy chińskiej 5 smaków
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki zmielonego białego pieprzu
- olej roślinny
- 1/2 małej zielonej papryki
|
| Sposób przygotowania:
- Oczyścić kalamarnicę - odciąć głowę, usunąć przyssawki. Umyć i osuszyć.
Macki przeciąć wzdłuż, otworzyć i naciąć mięso wewnątrz w ukośną kratkę.
- Pokroić kalamarnicę na kawałki (3 cm). Wycisnąć (wyciskarką do czosnku) sok
z imbiru, zmieszać go z sherry i marynować kałamarnicę 45 minut.
- Zagotować wodę, zaparzyć kałamarnicę, aż nacięte fragmenty lekko napuchną.
Odsączyć i dokładnie osuszyć mięso.
- Smażyć kałamarnicę na mocno rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, 20 sekund.
Odsączyć z tłuszczu papierowym ręcznikiem. Z każdej strony dokładnie posypać solą, pieprzem i przyprawą chińską. Przełożyć na półmisek. Udekorować pokrojoną w krążki papryką.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Ślimaki po syczuańsku Sob Sty 19, 2008 11:10 pm | |
| Skladniki:
- 1 1/2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 1 łyżka drobno posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 2 łyżki drobno posiekanej dymki
- 500 g ślimaków (z muszlami)
Sos
- 1 łyżka wina ryżowego lub sherry
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki sosu chili
- 2 łyżeczki pasty pomidorowej
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
|
| Sposób przygotowania:
- Rozgrzać mocno wok, podgrzać olej, dodać imbir, czosnek i dymkę. Mieszając,
smażyć 10 sekund. Dodać ślimaki i smażyć jeszcze 1 minutę.
- Dodać wszystkie składniki sosu oprócz oleju sezamowego. Mieszając, smażyć 4
minuty, aż ślimaki nieco stwardnieją i całkowicie zanurzą się w sosie.
- Dodać olej sezamowy i smażyć jeszcze 1 minutę. Podawać na ciepło z ryżem.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Smażony ryż z krewetkami Sob Sty 19, 2008 11:12 pm | |
| Skladniki:
- 145 g długoziarnistego ryżu
- 1/2 łyżeczki soli
- 85 g mrożonego zielonego groszku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 3 drobno posiekane ząbki czosnku
- 2 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
- 1 roztrzepane jajko
- 100 g ugotowanych krewetek, bez skorupek (jeśli są zamrożone, należy je
rozmrozić)
|
| Sposób przygotowania:
- Ryż opłukać i odcedzić. Zagotować wodę w dużym garnku, dodać ryż i 1/2
łyżeczki soli. Gotować na małym ogniu 10 minut, aż ryż będzie miękki. Odcedzić. W tym samym czasie zagotować wodę w małym rondelku i wrzucić groszek, gotować 3-4 minuty, aż będzie miękki.
- Na średnim ogniu rozgrzać wok lub dużą patelnię o grubym dnie, posmarować
dno i brzegi niewielką ilością oleju. Smażyć czosnek i dymkę 30 sekund, ciągle mieszając, następnie dodać jajka i energicznie mieszać kolejne 30 sekund, aż się lekko zetną.
- Dodać ugotowany ryż, groszek i krewetki. Smażyć 3 minuty, aż wszystkie
składniki dokładnie się wymieszają. Posolić do smaku.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Kaczka po pekińsku Sob Sty 19, 2008 11:15 pm | |
| Skladniki:
- 1 kaczka, około 2 kg
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 1/2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
Do podania sos Hoisin
- 1 mały świeży ogórek, pokrojony w ósemki
- 6 dymek
Chleb mandaryna
- 4 szklanki mąki
- szczypta soli
- 1 1/4 szklanki wrzącej wody
- olej z orzeszków ziemnych lub olej sezamowy
|
| Sposób przygotowania:
- Kaczkę włożyć na 3 minuty do wrzącej wody. Wyjąć, osuszyć i powiesić na noc
w przewiewnym pomieszczeniu, aby całkowicie obeschła. Zmieszać sos sojowy, brązowy cukier i ocet, natrzeć kaczkę i powiesić ją na dalsze 4 godziny. Jeśli nie można kaczki powiesić, należy ją ułożyć na kratce do opiekania i umieścić w przewiewnym miejscu.
- Podgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Kaczkę położyć na kratce, pod spód
podstawić blachę wypełnioną do połowy wodą. Piec 30 minut. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 150°C i piec 1 godzinę, aż kaczka będzie miękka, a skórka brązowa i chrupiąca z każdej strony.
- Dymkę pokroić na kawałki długości 8 cm. Jeden koniec każdej dymki ponacinać
w pędzelki, rozłożyć je i zanurzyć w zimnej wodzie, aby trwale się powykręcały.
- Chleb mandaryna: mąkę i sól wymieszać w dużym naczyniu. Dodać wodę i
zagnieść gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem na 15 minut. Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta wałek o średnicy 5 cm, a następnie pokroić go w krążki grubości 1 cm. Każdy krążek rozwałkować na placek o średnicy ok. 8 cm. Jedną stronę każdego placka posmarować olejem, złożyć po 2 naoliwioną powierzchnią. Następnie rozwałkować, aż uzyskają średnicę ok. 15 cm.
- Dobrze rozgrzać patelnię o grubym dnie. Na małym ogniu smażyć placki 1
minutę, aż trochę napuchną i będą miały złoty odcień. Lekko przestudzone składać na pół.Utrzymać w cieple podczas przygotowywania kaczki (pod folią, w podgrzewanym naczyniu). 6. Kaczkę kroić ostrym nożem. Podawać z ogórkiem. Chleb mandaryna z dymką i sosem podawać na osobnych talerzach do każdego nakrycia. Chleb i część mięsa polać odrobiną sosu Hoisin. Mięso, ogórek i dymkę można też zawinąć w chleb mandaryna.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Kurczak w imbirze z warzywami Sob Sty 19, 2008 11:15 pm | |
| Kurczak w imbirze z warzywami
|
|
Skladniki:
- 3 tłuste filety z kurczaka
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 2 łyżki wody
- 6 rozgniecionych ząbków czosnku
- olej sezamowy
- 1/4 szklanki pokrojonej wzdłuż na paski czerwonej i zielonej papryki
- 1/3 szklanki pokrojonych w plasterki grzybów
- 1/3 szklanki drobno pokrojonych pędów bambusa
- 1 pokrojona na cienkie plasterki łodyga selera naciowego
- 1/2 szklanki zielonego groszku w strąkach szklanki pokrojonej na ukośne
płatki marchewki
- 2 drobno pokrojone dymki
- 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/3 szklanki wywaru z kurczaka
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka sosu z czarnej fasoli
- sproszkowane chili do smaku czarne ziarna sezamowe
|
| Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokroić w kostkę. Zmieszać i rozrobić mąkę z wodą, a następnie
zalać nią kurczaka. Odstawić na czas przygotowywania warzyw.
- Na małym ogniu, na gorącym oleju, smażyć 3 minuty kurczaka. Wyjąć mięso i
odstawić. Na patelnię wrzucić paprykę, grzyby, pędy bambusa, seler, strąki zielonego groszku i marchewkę. Wymieszać, dodać 2 łyżki wody i dusić pod przykryciem 3 minuty.
- Dodać pozostałe składniki (oprócz ziaren sezamowych), dusić 35 minut, aby
wszystkie smaki dokładnie się wymieszały. Podawać posypane sezamem.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Wątróbki drobiowe z krewetkami i brokułami Sob Sty 19, 2008 11:16 pm | |
| Wątróbki drobiowe z krewetkami i brokułami
|
|
Skladniki:
- 255 g wątróbek drobiowych
- 2 1/4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 1/2 szklanki świeżych grzybów
- 370 g brokułów
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 2 drobno posiekane dymki
- 125 g małych krewetek, obranych ze skorupek
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 5 łyżek wody
|
| Sposób przygotowania:
- Zdjąć błonę z wątróbek, umyć je, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki i
oprószyć 2 łyżkami mąki. Umyć i osuszyć grzyby. Podzielone na małe cząstki brokuły gotować 5 minut we wrzącej osolonej wodzie.
- Na rozgrzanym oleju, w woku lub na patelni smażyć wątróbki 90 sekund. Dodać
grzyby i smażyć kolejne 90 sekund. Następnie dodać dymkę, odsączone brokuły i krewetki. Posypać solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
- Pozostałą mąkę wymieszać z wodą i sosem sojowym. Dodać do smażących się
wątróbek, i mieszając, dusić 2 minuty, aż sos zgęstnieje. Podawać na gorąco.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Żebraczy kurczak z Shangri-la Sob Sty 19, 2008 11:17 pm | |
| Żebraczy kurczak z Shangri-la
|
|
Skladniki:
- 100 g sadła wieprzowego
- 125 g wieprzowiny (z nogi)
- 15 g cebuli
- 15 g świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 1/2 łyżki wytrawnego sherry
- 1/2 drobiowej kostki rosołowej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków
- 1 kurczak o wadze około 1 1/4 kg
- 2 kawałki liścia lotosu (lub folia do pieczenia)
Masa do oblepienia
- 1 kg warzonej soli
- 4 szklanki mąki
- 1 1/2 szklanki wody
|
| Sposób przygotowania:
- Sadło i mięso wieprzowe drobno pokroić i odstawić. Cebulę drobno posiekać, a
imbir pokroić w cienkie plasterki.
- Pozostałe składniki, z wyjątkiem liści lotosu, dokładnie zmieszać. Zalać
kurczaka marynatą i odstawić na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc).
- Masa do oblepienia: zmieszać w głębokim naczyniu mąkę i sól; wyrabiać ciasto
ręką, stopniowo dolewając wodę. Można dolać jej więcej, ciasto jednak nie powinno być zbyt miękkie, aby nie spłynęło z mięsa.
- Ułożyć na stolnicy liście lotosu (lub folię do pieczenia), posmarować je po
wierzchu odrobiną oliwy i ułożyć na nich kurczaka. Skrzydełka i szyjkę podłożyć pod spód.
- Pozostałą marynatą wysmarować kurczaka od wewnątrz. Włożyć do środka mięso
wieprzowe i cebulę, zaszyć kurczaka lub zamknąć patyczkami. Zawinąć w liście lub w folię.
- Podgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Ciasto rozwałkować na placek
grubości ok. 1 cm, tak duży, aby całkowicie oblepić kurczaka, nie pozostawiając żadnego otworu.
- Ułożyć kurczaka w lekko nasmarowanej tłuszczem brytfannie. Piec 1 godzinę,
następnie zmniejszyć temperaturę i piec dalej 3 godziny. Wyjąć kurczaka z piekarnika i rozbić młotkiem skorupę.
- Przełożyć kurczaka na podgrzewany półmisek, otworzyć liście lotosu lub
odwinąć z folii. Można udekorować świeżą kolendra.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Kurczak z chili Sob Sty 19, 2008 11:18 pm | |
| Skladniki:
- białko z 1 jajka
- 6 łyżek oleju
- 1 1/2 łyżki mąki kukurydzianej
- 500 g mięsa kurczaka
- 2 czerwone lub zielone papryki
- 2 świeże małe chili, oczyszczone z pestek i posiekane
- 2 suszone małe chili, posiekane
- 1 łyżeczka rozgniecionego świeżego imbiru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wytrawnego sherry
|
| Sposób przygotowania:
- Białko ubić na miękką pianę. Delikatnie zmieszać z solą, łyżką oleju i mąką.
Rozlać masę cienką warstwą na pokrojonego w kawałki (na raz do ust) kurczaka.
- Paprykę pokroić w dużą kostkę (4 cm). Podgrzać pozostały olej w woku lub na
patelni i szybko podsmażyć kurczaka. Wyjąć mięso. Dodać chili, paprykę i imbir, mieszając, smażyć 2 minuty.
- Następnie dodać kurczaka, smażyć razem z warzywami, aż papryka zmięknie.
Dodać sos sojowy i sherry, smażyć dalej 2 minuty.
|
|
| |
| | | Admin Admin
Liczba postów : 216 Age : 48 Location : BARCELONA Registration date : 14/12/2007
| Temat: Zupa rybna z makaronem Sob Sty 19, 2008 11:19 pm | |
| Skladniki:
- 500 g filetów z białej ryby olej roślinny
- 85 g dymki
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka posiekanego lub rozgniecionego czosnku
- 1 czerwona papryka, bez pestek, posiekana
- 4 szklanki wywaru z ryby lub wody
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka wytrawnego sherry
- 225 g ugotowanego makaronu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (dodatkowo)
- 1/2 czerwonej papryki, bez pestek, drobno posiekanej do dekoracji
|
| Sposób przygotowania:
- Rybę podzielić na małe kawałki (na raz do ust). Podgrzać olej do głębokiego
smażenia i obsmażać rybę 2,5 minuty. Następnie odsączyć ją z tłuszczu. Pokroić dymkę na kawałki długości 4 cm, rozdzielić części białe i zielone.
- Podgrzać 3 łyżki oleju, dodać cukier i czosnek. Smażyć czosnek do
zeszklenia. Dodać rybę, paprykę i białe części dymki, smażyć 3 minuty, a następnie dodać wywar lub wodę i zagotować. Do gotującego się wywaru dodać zielone części dymki, sos ostrygowy, czarny pieprz, olej i sherry. Gotować na małym ogniu 1 minutę.
- Dodać gorący, ugotowany makaron i olej sezamowy. Wymieszać. Podawać na
gorąco, udekorować czerwoną papryką.
|
|
| |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: KUCHNIA CHINSKA | |
| |
| | | | KUCHNIA CHINSKA | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |